Döner kebab mogelijk met uitsterven bedreigd
Grote paniek in Duitsland: het Europees Parlement stemt over de toevoeging van de stof fosfaat aan bevroren kebabvlees. Als het voorstel wordt aangenomen en de Nederlandse overheid de regels streng gaat handhaven, betekent dat het einde van de döner kebab zoals we die kennen.
Delen per e-mail
Dankzij fosfaat behoudt het vlees namelijk vocht en smaak nadat het wordt ingevroren. Daarnaast is het zonder fosfaat onmogelijk om het ingevroren vlees te produceren en te verzenden. ,,De kebabverwerkers stellen dat ze de stof hard nodig hebben'', zegt Wieke van der Vossen, voedingsexpert aangesloten bij het Voedingscentrum. ,,Het bindt het vlees. Dat is met name bij döner kebab belangrijk, omdat het anders niet aan de spies blijft hangen.''
Duitse media vrezen dat een grote meerderheid van de kebabshops zullen verdwijnen, omdat slechts een kleine minderheid van hen werkt met vers vlees. Het CDA nam tijdens de discussie in het parlement de Nederlandse dönerverkopers in bescherming. ,,Dat zij geen vlees meer kunnen verkopen, vinden wij een absurd gevolg van dit voorstel. Je moet wel extreem veel vlees nuttigen wil het levensbedreigend worden'', aldus een woordvoerder van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De Duitse politica Renate Sommer sloot zich bij haar politieke collega's aan. Zij stelde dat een broodje döner slechts 134 milligram fosfaat bevat, terwijl de EFSA een maximum van 4200 mg fosfaatinname per dag aanhoudt.
Een woordvoerster van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet niet meteen het gevaar voor de broodjesmakers. ,,Wij hebben kennis genomen van dit voorstel van de Europese autoriteiten. Mocht het door gaan, dan moeten we nog kijken of er bijvoorbeeld een plausibel alternatief is voor de stof. Als brancheorganisatie houden we natuurlijk wel een vinger aan de pols.'' Nederland telt momenteel 1765 shoarmazaken, waarvan een deel is aangesloten bij de KHN.
Uitzonderingspositie
De Europese Commissie stelde eerder voor om toestemming geven om fosfaat aan ingevroren, industrieel geproduceerde kebab. De sociaal-democraten en de Groenen willen echter wachten op de resultaten van een nieuw onderzoek uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA stelde in 2012 dat overmatige consumptie van fosfaat schadelijk is en kan leiden tot hart- en vaatziekten. ,,Maar de autoriteit kon niet zeggen dat het zo gevaarlijk was dat het helemaal verboden moest worden. Dat onderzoek gaf wel genoeg aanleiding om het effect van fosfor op de gezondheid volgend jaar nogmaals te testen'', aldus van der Vossen.
De eerste broodjes döner werden in de jaren 70 verkocht in Duitsland. Het vlees is een van ingrediënten de populaire kapsalon, een Nederlandse 'shoarmaschotel' waarin ook patat, sla, kaas en saus zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NVWA waarschuwt: botervervanger van Jumbo bevat mogelijk koemelk
Naturli’ Foods haalt het product ‘Naturli’ Biologisch Smeerbare’ uit de Jumbo-supermarkten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat het product wei-proteïne bevat terwijl het allergeen koemelk niet op de verpakking staat vermeld. Het gaat om de producten met houdbaarheidsdata tussen 30 augustus en 27 november 2019. -
Mermaid thee bestaat, en het is magisch
Wow, deze kruidenthee is de droom van elke zeemeerminfan! De dromerige thee is gemaakt met onder andere blauwe bloesems en citroengras. De thee verandert van kleur als je er een kneepje citroensap in doet. Van oceaanblauw tot knalroze. Hoe langer je de thee laat trekken, des te feller de kleuren worden. -
PREMIUM
'Restaurants verliezen nu geen ster'
LOMMEL/EINDHOVEN - Toprestaurants in Nederland moeten nog bijna drie maanden wachten, maar in België wordt vandaag de nieuwe Michelingids gepresenteerd. Afgelopen jaar kreeg Cuchara, net over de grens in Lommel, zijn tweede ster. -
Maak kennis met 'the naked chef'. Deze man doet zijn naam eer aan.
Deze chef heeft het allemaal: als je er zo uitziet en ook nog lekker kunt koken, dan kan er weinig misgaan! Dat moet hij zelf ook gedacht hebben toen hij besloot om in z'n blote bast achter het fornuis te kruipen. Oppassen geblazen met de spetters! -
Hersenen merken geen verschil tussen bier met alcohol of 0.0
Alcoholvrij bier heeft dezelfde invloed op het beloningseffect in de hersenen als bier waar wel alcohol in zit, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).
-
Tientallen mensen in de file voor stamppot: ‘Wát een gekkenhuis!’
,,Niet normaal, wát een gekkenhuis!” De ploeg van restaurant De Kommensaal in Lathum kan het niet geloven. Honderden mensen stonden dinsdagmiddag in de rij voor hun stamppot drive-in. -
PREMIUM
OVER DE TONG Magnifiek op de motte
Het Montferland op de heuvel is heropend. En, bijna net zo leuk, ook het stoplicht midden in de bossen doet het weer. -
Russin (23) overlijdt kort voor einde taart-eetwedstrijd
Een jonge vrouw is in Moskou om het leven gekomen tijdens een wedstrijd taart eten. De 23-jarige had zich verslikt en is gestikt, zo meldde de krant Komsomolskaja Pravda zondag online, verwijzend naar de autoriteiten.