Volledig scherm
De houtsmeltoven in de voormalige Klokkengieterij kent volgens Frank Fritsen 'zijn weerga in de hele wereld niet'. © Rene Manders

40 tot 60 woningen op locatie Klokkengieterij Aarle-Rixtel

AARLE-RIXTEL - De klokkengieterij in Aarle-Rixtel maakt plaats voor 40 tot 60 woningen. Niet alleen de grond van Frank Fritsen, maar ook een schuin daar achterliggend perceel aan de Kanaaldijk wordt volgebouwd, eigendom van de gemeente Laarbeek. 

De grond van Fritsen wisselt vooralsnog niet van eigenaar. Wel gaan hij en de gemeente nadrukkelijk samen de grote lijnen uitzetten voor ontwikkeling van de gehele locatie. Woensdagmiddag hebben ze de overeenkomst getekend. 

Het voorste gebouw is rijksmonument en blijft staan. ,,Dat is heilig voor mij", verklaart Fritsen. ,,Mijn opa heeft dat in 1906 gebouwd." Het monumentale zit hem niet zozeer in het pand maar in de houtsmeltoven binnen. ,,Die kent zijn weerga in de hele wereld niet."  

Verhaal gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Nieuwbouwlocatie Klokkengieterij: groen gemarkeerd is eigendom van Frank Fritsen, blauw van de gemeente en roze wordt door de gemeente aangekocht. © -

Wat voor soort huizen het worden en op welke termijn die er staan is nog niet bekend. Aarle-Rixtel zit er in elk geval al heel lang om te springen. De woonwensen zijn eerder al onderzocht. Met de resultaten daarvan wordt rekening gehouden in de plannen, belooft Buter. 

De kleine bedrijfjes in de voormalige Klokkengieterij moeten er dus binnenkort uit. ,,Alle huurders wisten van begin af aan dat er iets anders zou komen", stelt Fritsen. Hij weet nog niet wat hij met het voorste gebouw, het Rijksmonument, gaat doen. ,,Dat ligt er ook aan waar het voor gebruikt zou gaan worden." Dat de huidige huurder blijft zitten sluit hij ook niet uit.

Volledig scherm
Ondertekening Klokkengieterij door Greet Buter en Frank Fritsen. Rechts adviseur Frank van de Kam van VB&T groep. © -

Het stukje grond dat nog in particulier bezit is, wordt snel aan de gemeente overgedragen. De voorlopige contracten zijn al getekend. Het gaat om stukken achtertuin van huizen aan de Klokkengietersstraat. De gemeentegrond is verder niet bebouwd. Wel ligt er een bergbezinkbassin voor hemelwater, een grote betonnen bak. Wellicht kunnen daar parkeerplaatsen overheen worden gelegd. De volgende stap is dat projectontwikkelaars worden uitgenodigd met voorstellen te komen. 

Volledig scherm
De fabriekshal van de Klokkengieterij. Huurder Atelier Vonk is inmiddels vertrokken. © Rene Manders
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement