Volledig scherm
Ruud van Berlo werkt 50 jaar bij Bavaria in Lieshout © FotoMeulenhof

50 jaar werken bij Bavaria in Lieshout: twee flesjes bier voor de middag en twee erna

LIESHOUT - Een halve eeuw werken bij Bavaria levert anekdotes op over patrijzen laten schrikken voor de jacht, het fatale ongeluk van een topman en bier drinken op de werkvloer.

Een van de Swinkelsen kwam de fabriek binnengestapt. Niet vanwege Bavaria, of vanwege bier. Maar om geschikte werklui te vinden die mee wilden op jacht. Piet Daniëls stak meteen zijn vinger op. „Ze hadden toen een eigen bos in Mariahout waar ze geregeld gingen jagen. Ik was dan drijver. Moest ik met een stok in de struiken slaan, zodat de patrijzen en konijnen tevoorschijn kwamen.”

Anekdotes
Het is de eerste anekdote die opkomt bij Piet Daniëls (63, Lieshout) en Ruud van Berlo (65, Beek en Donk). Een halve eeuw werken de twee mannen dit jaar bij Bavaria – ze zijn de eersten die dat weten te flikken – maar hun eerste terugblik heeft dus niks met de brouwerij te maken. Het is een teken dat hun verbondenheid met Bavaria verder gaat dan hun werk. Ze werken er dan ook al als tieners. 

Want vijftien jaar is Ruud van Berlo als Frans Swinkels bij zijn ouders in de woonkamer staat. De Bavaria-topman heeft in het dorp gehoord dat er nog ergens een jonge knaap rondloopt. Die komt hij inlijven. Maar mijn oudere broer had net een ander baantje genomen. Toen zei mijn vader: ‘Ik heb er nog wel eentje.’ Dat was ik. Uiteindelijk hebben ook mijn zes broers bij Bavaria gewerkt. Het is een echt familiebedrijf, hè.”

Piet Daniëls is een halfjaar later zelfs pas veertien als hij bij Bavaria, waar zijn vader al werkt, begint. „Toen ik op kantoor bij Frans Swinkels kwam solliciteren, vroeg hij: ‘Van wie bende gij er inne?’ Ik antwoordde: ‘Van Tijn Skoen’, dat was de bijnaam van mijn vader. Waarop Frans zei: ‘Aha, dan kun je morgen beginnen.’”

Volledig scherm
Piet Daniels bij Bavaria in 1975 © Bavaria

Ze werken allebei jarenlang in de brouwerij. Van Berlo, die inmiddels in Beek en Donk woont, fietst een halve eeuw lang naar zijn werk. „Ik parkeerde mijn fiets gewoon naast de machine waar ik aan moest werken. Was geen enkel probleem.” Het zijn de jaren zestig. De tijd dat het keuren van het bier nog gewoon handmatig gebeurt. Daniëls: „Elke dag voordat ik begon met vullen, moest ik even proeven of het bier goed was. Soms zat er teveel water bij. Dat merkte je meteen.”

Werkvloer
Bier op de werkvloer is dan overigens doodnormaal, ook aan de lopende band. Van Berlo waagt zich er nooit aan, Daniëls wel: „In de reglementen stond dat je er voor de middag twee mocht en na de middag twee. Maar echt streng keken ze daar niet naar. Er waren collega’s die ‘m goed konden raken tijdens werktijd. En toch zijn er nooit echt ongelukken gebeurd.”

Niet door de alcohol althans. Beiden herinneren zich namelijk nog maar al te goed hoe in 1974 Toon Swinkels, die dan Bavaria leidt, verongelukt. Piet Daniëls zag het zelfs gebeuren: „Hij had een nieuwe machine ontworpen voor de eerste kratjes van twaalf flessen. Ik weet nog dat hij tegen ons zei: ‘Let op, want dit ding is levensgevaarlijk.’ Tijdens het proefdraaien hoorde hij iets raars en stak hij zijn hoofd in de machine. Er viel een zware balk naar beneden en hij was op slag dood.”

De twee laten even een korte stilte vallen. Daarna zorgen nieuwe anekdotes weer even gemakkelijk voor een lach. Het gaat over een carnavalssteek van etiketpapier, blikken wodka voor de Russische markt en over hoe langzaam de flesjes vroeger werden gevuld (toen 12.000 per uur, nu 60.000). Het waren vijftig kleurrijke jaren. Van Berlo: „Ik heb er wel ooit aan gedacht om ergens anders te gaan werken. Maar uiteindelijk dacht ik dan bij mezelf: ‘Waarom zou ik eigenlijk weggaan? Ik heb het hier toch heel goed?’”

Volledig scherm
Piet Daniels werkt 50 jaar bij de Bavaria in Lieshout © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Gemert e.o.