Volledig scherm
Pierre Heesakkers van Blue Sky Mediators in Beek en Donk © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Blue Sky Mediators in Beek en Donk: Het Funda van de mediators

BEEK EN DONK - Blue Sky Mediators moet het online platform worden voor mensen die op zoek zijn naar een mediator. Eigenaar Pierre Heesakkers werkt aan landelijke dekking.

,,Blue Sky Mediators moet een begrip zijn, het Funda van de mediators", zegt eigenaar Pierre  Heesakkers. In februari 2017 ging de website van het bedrijf online. Inmiddels zijn er ruim vijftig profielen van mediators op de site te vinden, maar daarmee is het voor Heesakkers nog niet klaar. ,,Het streven is om driehonderd mediators te kunnen aanbieden. Verspreid over heel Nederland en met kennis van verschillende disciplines. Zodat iedereen een mediator kan vinden die bij hem of haar past.”

Mediatorsfederatie

De mediators op blueskymediators.nl moeten geregistreerd zijn bij de Mediatorsfederatie Nederland of bij het Alternative Dispute Resolution. Al wil Heesakkers op termijn een eigen keurmerk gebruiken. ,,Het mediatorland is niet groot en we moeten zorgen dat we de goede hebben.” Mediators kunnen zichzelf bij Blue Sky Mediators aanmelden, maar Heesakkers gaat ook zelf op zoek naar mediators met behulp van radiocommercials en evenementen die worden georganiseerd.
Het bedrijf van Heesakkers biedt mediators aan op gebied van arbeid, echtscheiding, familie, gezondheid, omgeving, onderwijs, overheid en zakelijk. ,,Er is gekozen voor een breed spectrum, omdat het platform er voor iedereen is. Ook wil ik een landelijke spreiding, maar momenteel is niet alles gedekt.”

Offerte

Het idee voor het platform kwam niet van Heesakkers zelf. ,,Twee vrienden van me hebben het initiatief genomen, maar in een vroeg stadium werd ik er bij betrokken.” De Beek en Donkenaar is de enige eigenaar, sinds de twee vrienden zijn uitgekocht. Het platform had in het begin als doel om mediators met elkaar in contact te brengen, zowel online als in het echt. Zodat ze met elkaar ervaringen konden uitwisselen en van elkaar konden leren. Ook biedt de site een backoffice voor de mediators. Alleen wilden de mediators meer voor hun 79 euro, exclusief btw, aan lidmaatschapskosten per maand. Daarom is het mogelijk voor mensen om een offerte van een mediator aan te vragen. ,,Mediators zijn goed in hun vak, maar dragen zichzelf niet makkelijk uit naar buiten", zegt Heesakkers. „Daar helpt het platform bij. Al het geld dat binnenkomt, wordt nu in het bedrijf geïnvesteerd. Niet alleen in reclame, maar er zijn ieder jaar ook twee evenementen met een actueel thema.”

Kosten

Waarom moeten mensen een mediator inschakelen? ,,Het is goedkoper en sneller dan een rechtszaak”, zegt Heesakkers. ,,Elk geval is anders en iedere mediator heeft zijn eigen tarief. Daar zit ik niet tussen. Bij een rechtszaak ben je al snel vijf-, zesduizend euro kwijt, bij een mediator is dat minder dan de helft. Je hebt zo’n vijf gesprekken en deelt de kosten met zijn tweeën. Daarnaast zijn beide partijen even belangrijk. Je probeert er samen uit te komen, mocht je doorgaan met strijden bij de rechtbank dan zijn er een verliezer en een winnaar.”
Er zijn ook nadelen van het kiezen van een mediator bekent Heesakkers ,,Mochten beide partijen er niet uitkomen, dan moet alsnog een gang naar de rechter worden gemaakt. In de meeste gevallen heeft het wel een goede afloop, maar beide partijen moeten open staan voor mediation en nog on speaking terms zijn, anders heeft het geen zin om eraan te beginnen.”


Zelf is Heesakkers geen mediator en heeft hij die nooit nodig gehad. ,,Ik wil mediators helpen naar voren te komen en mensen helpen de juiste mediator te vinden. Ik gun iedereen een blauwe lucht, zonder wolkjes en zorgen. Daar kan de website bij helpen, maar we zijn nog groeiende.”