Volledig scherm
De hindernis 'Spiderweb' bij de Buffelrun van vorig jaar. © Van Assendelft Fotografie

Buffelrun in Boerdonk: buffelen tegen blauwalg

BOERDONK - De organisatie van de vierde editie van de Boerdonkse Buffelrun doet er alles aan om de blauwalg buiten de deur te houden. Dat lijkt te gaan lukken.

Anderhalve maand geleden bleek bij een meting dat de blauwalg-waardes in de Boerdonkse Plas nét te hoog waren, zo laat woordvoerder Antoon Donkers weten. Sindsdien wordt met man en macht geprobeerd de blauwalg klein te krijgen en dat lijkt te lukken. Donkers: ,,Je moet er vooral voor zorgen dat er constant vers, koel water in de plas wordt gepompt en dat het water in beweging blijft. Vorige week bleken de waardes gelukkig al lager, dus het ziet er goed uit. Maar met dit warme weer moet je alert blijven."

Buffelen

In de plas aan de Akkerweg liggen straks meerdere obstakels. Mocht de blauwalg toch weer de kop opsteken, dan moeten die verplaatst worden. En daar zit de organisatie absoluut niet op te wachten. Die weet maar al te goed dat het dan ook vóór de run buffelen wordt. Twee jaar geleden werd het parcours op het laatste moment aangepast vanwege blauwalg. Een duiktoren en een negen meter hoge glijbaan konden toen niet gebruikt worden en in allerijl werd een nieuwe glijbaan opgebouwd op een nieuwe locatie. Vorig jaar was het niet de blauwalg, maar een ammoniumvervuiling in de Aa die roet in het eten gooide. Negen obstakels moesten toen verplaatst worden. Donkers: ,,We hebben nu twee jaar op rij het parcours moeten aanpassen en dat was hard werken. We hopen dat dat dit jaar niet nodig is."

Fight Cancer Night

De Buffelrun is onderdeel van een groot feestweekend in Boerdonk. Naast de Buffelrun is er vrijdagavond een feestavond met de uitslag van de Witte Gij Ut dorpskwis en feestband Lekke Band als trekker. 's Middags is er een reünie voor 55-plussers. Zaterdag wordt vanaf 12.30 uur de Family Color Run gehouden. Zaterdagavond staat de Meierijstad Fight Cancer Night op het programma, een nieuw evenement waarbij veertien ondernemers uit Meierijstad tegen elkaar gaan kickboksen voor Kika. Tijdens het feestweekend wordt tevens het eerste Boerdonkse bier met de toepasselijke naam White Buffalo gepresenteerd en verkocht. En zondag is dan de Buffelrun, vanaf 9.45 starten de eerste deelnemers.

Aan de Family Color Run op zaterdag doen 1740 deelnemers mee, tijdens de Buffelrun op zondag werken 2250 deelnemers zich in het zweet. Na afloop van de Family Color Run krijgt ook een groep mensen met niet-aangeboren-hersenletsel de kans de Color Run te lopen. Zij starten rond 16.00 uur.

Donkers: ,,Ze kunnen in alle rust, zonder lawaai en zonder andere deelnemers om zich heen, meedoen. We zetten dan bijvoorbeeld ook de muziek uit. Ik begreep dat de twaalf uit heel het land komen. Voor hen is het super dat ze zo, zonder te veel prikkels, tóch mee kunnen doen."