Volledig scherm
Frank van der Meijden (archieffoto). © Ton van de Meulenhof

Burgemeester Laarbeek wil dat verhuurders beter controleren op aanwezigheid drugs

DEN HAAG/LIESHOUT - Burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek vindt het niet meer dan een normale burgerplicht als verhuurders van woningen, of andere panden zeer regelmatig, een kijkje in de verhuurde woning nemen.

Alleen door regelmatige controle kunnen verhuurders en pandeigenaren niet aansprakelijk worden gesteld voor het opzetten van hennepkwekerijen of drugshandeltjes in de verhuurde woningen, zo betoogde de raadsman van de burgemeester maandag tijdens een zaak bij de Raad van State. Die behandelde het hoger beroep van de burgemeester tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch.

De Bossche bestuursrechter meende dat de burgemeester een beetje te kort door de bocht ging met het sluiten van een verhuurde woning waar een net opgestarte hennepkwekerij was aangetroffen. De Lieshoutse eigenaar en verhuurder van de woning vond het geen stijl dat de burgemeester zijn net verhuurde woning drie maanden op slot deed. De verhuurder had de woning net verhuurd en na twee maanden stuitte de politie op een kwekerij met 251 hennepplanten.

Standaardbeleid

De verhuurder had de woning bij aanvang van de huur gecontroleerd en had net een afspraak voor een tweede controle gemaakt toen de politie binnenviel en de hennepkwekerij oprolde. De verhuurder meent dat hem niets te verwijten valt.

De burgemeester paste desondanks het standaardbeleid toe en sloot de woning voor drie maanden. De verhuurder vindt dat één maand meer dan genoeg zou zijn geweest. Immers, hoe had hij in zo'n korte tijd na aanvang van de huur kunnen weten van de hennepkwekerij. In vergelijkbare zaken sluiten burgemeesters huurwoningen voor langere tijd als er veel overlast in de buurt was en er voortdurend een loop van en naar het drugspand is. Maar daar was in dit geval volgens de raadsman van de verhuurder geen sprake van.

Privacy

Bovendien vindt de raadsman het niet te verteren dat de overheid verhuurders ertoe aanzet om heel vaak in de woningen van hun huurders te gaan kijken en daarmee de bescherming en privacy van de bewoners aantasten. De Raad van State stelde een flink aantal kritische vragen. Of de Raad het standpunt van de Bossche bestuursrechter deelt wordt over enkele weken duidelijk.