Volledig scherm
Cursisten Ben Smeltink en Gidy Swinkels, met helper Nicole van Aarle.

Cursussen in de aloude ambacht klompen maken in Aarle-Rixtel

AARLE-RIXTEL - De dorpen Liempde, Best, Sint-Oedenrode en Schijndel grenzen aan het natuurgebied "de Scheeken", een van de kerngebieden in het Groene Woud. Een gebied bekend om zijn historische populierenbeplanting, waar vroeger veel klompenmakers actief waren.

Met pijn in haar hart constateert Nicole van Aarle in haar klompenschuurtje aan de Helmondseweg 3a in Aarle-Rixtel dat de aloude ambacht klompen maken - behorend tot het nationaal immaterieel cultureel erfgoed - dreigt uit te sterven. Daarom geeft ze cursussen in het handmatig vervaardigen van klompen.

Bij haar zoektocht naar mensen die zo'n cursus willen volgen, kwam ze in contact met Harrie van Vroenhoven, voorzitter van heemkundekring Dye van Best. Na overleg met de heemkundekringen in Schijndel, Sint-Oedenrode en Liempde bleek dat er veel belangstelling was voor het handmatig maken van klompen.

"Tijdens een informatieavond eind 2015 werden we verrast door de vele aanmeldingen", vertelt Van Vroenhoven, terwijl de klompenmaakster haar 4 cursisten dinsdagavond een plekje geeft achter het snijpaard waar de blokken hout en het paalmes al klaar liggen. Ben Smelting uit Liempde komt uit het onderwijs en "kluste" op woensdagmiddag en zaterdag bij een klompenmaker uit Sint-Oedenrode. "Maar dat was machinaal werk en ik wilde graag het aloude ambacht onder de knie krijgen."

Terwijl hij uiterst geconcentreerd stukjes hout met het mes bewerkt, druppelen de eerste zweetdruppeltjes al van zijn voorhoofd. Gidy Swinkels uit Lieshout heeft de handigheid snel onder de knie en werkt geconcentreerd door. "Ik heb vroeger vaak op ambachtelijke gemaakte klompen gelopen. De klompenmaker bekeek mijn voet en holde de klomp zo uit, dat hij als gegoten om mijn voet zat."

"Om cursussen te kunnen blijven geven, zijn we op zoek naar oud klompenmakersgereedschap dat niet meer gebruikt wordt en bij ons een tweede toekomst krijgt", besluit Nicole van Aarle.

Meer informatie leest u op deze website.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement