Volledig scherm
Tussen tuin en kerkhof is nu een scherm geplaatst. © Hans van de Ven

Deel monumentale muur kerkhof Aarle-Rixtel stort in

AARLE-RIXTEL - Een deel van de monumentale muur rond het kerkhof in Aarle-Rixtel is ingestort. Brokstukken kwamen in de achtertuin van de familie Verhees aan de Kerkstraat terecht. Het resultaat: een aantal planten kapot en de stenen vogelvoederbak is gesneuveld.

De hond sloeg aan, donderdagavond tijdens het avondeten, maar Dirk Verhees wist niet waarom. Dat werd een dag later duidelijk, door een telefoontje van het kerkbestuur. Dat de muur uit 1856 een keer zou instorten, was geen verrassing voor Dirk Verhees: „Ze stond al naar binnen toe, onze kant op."

Wat er nog overeind staat, onderbouwt deze bewering: Het gemetselde muurtje helt over. Verhees: „Het kerkhof ligt hoger dan onze tuin, daar zal het mee te maken hebben." Er is nu een hek geplaatst om het gat van tien meter te dichten.

Gemeentelijk monument
De muur is een gemeentelijk monument, zegt Henk van Beek van Heemkundekring Barthold van Heessel. „Er groeien bijzondere planten op." Van Beek denkt dat het mogelijk niet nodig is om de hele muur te vervangen. „Het overgebleven deel staat wel in het lood. Voor het dichtmetselen van het gat moet dan wel leemspecie worden gebruikt", zegt hij.

Het parochiebestuur kan nu nog niet zeggen wat er gaat gebeuren. „Daar vergaderen we woensdagavond over", aldus Henk van Eijndhoven.

Volledig scherm
Gesneuvelde voederschaal
Volledig scherm
Bij het overgebleven deel is goed te zien dat de muur overhelde. © Hans van de Ven
Volledig scherm
Brokstukken in de tuin bij de familie Verhees. © Hans van de Ven

Gemert e.o.