Volledig scherm
Dick Warbout schaker uit Lieshout © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Dick Warbout uit Lieshout schaakt voor 25e keer op groot toernooi in Wijk aan Zee

LIESHOUT - Ze zijn begonnen als tennismaatjes, maar inmiddels doen Dick Warbout uit Lieshout en Geert van de Wal uit Purmerend dit jaar voor de 25e keer mee  aan het schaaktoernooi in Wijk aan Zee. ,,Vroeger gingen we met drieën", zegt Warbout. ,,Mijn schaakmaatje uit Nuenen, Jan Bosmans, is drie jaar geleden overleden." 

Warbout (65) is lid van de Nuenense club, omdat dat een officiële schaakvereniging is. ,,De Oude Toren in Beek en Donk en Scar in Aarle-Rixtel doen alleen interne wedstrijden. Ik speel graag uitwedstrijden, dat had ik al toen ik nog handbalde. Dan is het publiek voor de tegenpartij, daar hou ik wel van."

Liefde  

De geboren Amsterdammer - met dezelfde tongval en humor als waar hoofdstedelijke  trambestuurders bekend om staan - heeft op de lagere school leren schaken. ,,Ik was meteen gegrepen. Nuchter beschouwd past het niet bij me. Ik hou niet van stilzitten en mijn kwek staat altijd open. Maar Meneer De Wolf was zo'n leraar die ervoor zorgde dat ik het leuk vond. En ook op de ULO was er een enthousiaste leraar. Voor de talen moest ik punten meenemen, zo weinig kreeg ik die daar, maar rekenen en wiskunde zat er wel in."

Warbout is voor de liefde naar Lieshout gekomen. Zijn huidige vrouw ontmoette hij op vakantie in Spanje. Hij was ondernemer en heeft onder meer een bloemenzaak gehad, een sigarenwinkel, een cadeauwinkel, een restaurant en een cateringbedrijf. ,,Toen kwam de crisis, en die heeft er aardig ingehakt." Nu werkt hij twee dagen per week als chauffeur bij cateringbedrijf Hutten.   

Quote

Het is geweldig om tussen de grootmees­ters rond te lopen.

Dick Warbout

Na zijn schooltijd hield het op met schaken. Lid van een club werd hij niet. Wel ging hij bij een tennisclub toen hij in Purmerend kwam te wonen. Geert van de Wal werd er zijn tennismaat en later ook zijn vaste schaakmaat. ,,Door hem ben ik lid van de schaakvereniging in Purmerend geworden."   

Open inschrijving

De vrienden gingen samen voor het eerst naar het Hoogovens Schaaktoernooi in Wijk aan Zee, later Corus- en nu het Tata Steeltoernooi. ,,Het was toen niet makkelijk om erbij te komen, nu gaat het met open inschrijving." Het jaar daarop  verhuisde Warbout naar Lieshout, maar het jaarlijkse toernooi in Wijk aan Zee is een vaste traditie geworden. Hij logeert dan bij zijn maatje. ,,Alles ademt daar dan  schaken. Het is geweldig om tussen de grootmeesters rond te lopen." Ze spelen van 12 tot en met 14 januari, in een poule met vier schakers. Wie de poule wint, promoveert, de verliezer degradeert. ,,Ik ben vier keer kampioen geweest en drie keer gedegradeerd. De laatste jaren ben ik derde en tweede geworden, dus wie weet win ik nu weer."    

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement