Volledig scherm
© Thinkstock

Dineren in pop-uprestaurant aan de waterpoort van Laarbeek

AARLE-RIXTEL - Het is nu nog een paardenwei, maar over een paar maanden staat hier een restaurant op een a-locatie. Letterlijk, want aan de oever van het riviertje de Aa.
Eten en drinken aan het water en onder toeziend oog van Belse paarden en schapen, dat kan van 31 mei tot en met 10 juni in pop-uprestaurant LOS op 't Veld. Voor de tweede editie van dit eet-evenement (LOS staat voor Laarbeek Op Smaak) is een
prachtige locatie gevonden: bij het waterknooppunt van 2 kanalen en het riviertje de Aa, ter hoogte van de Pater Eustachiuslaan 3 in Aarle-Rixtel.

"Het terras ligt straks letterlijk aan de voet van de Aa", zegt organisator Robert de Jong. Uiteraard niet met losse tafeltjes op het gras. Er komt een grote glazen tent waar mensen droog en beschut kunnen tafelen met uitzicht naar alle kanten. Maar wel met de paarden die er nu ook lopen. Ze zullen tijdens het eten regelmatig nieuwsgierig komen snuffelen, net als de schapen die in mei eveneens de wei bevolken.

Watermaand
De Jong heeft een aanbeveling uit het juryrapport van de Entente Florale - de landelijke groenwedstrijd die Beek en Donk gewonnen heeft - ter harte genomen. "Dat Laarbeek zich profileert als Waterpoort van de Peel, snappen ze niet. Daar doet de gemeente niets mee." Waar LOS op 't veld vorig jaar bij Jannemiekes Hoeve in Mariahout stond, komt het nu dus aan de Waterpoort van Laarbeek. De gemeente ziet dat wel zitten en heeft ondersteuning toegezegd. Evenals de provincie en waterschap Aa en Maas. Om die reden is ook de datum een maand naar achteren geschoven: juni is Laarbeek Watermaand.

Het pop-uprestaurant is 3 dagen langer geopend dan vorig jaar en wordt een stuk groter. Er passen nu 100 mensen in de glazen tent. De Jong hoopt op in totaal 1350 tot 1500 gasten. Er wordt een driegangenlunch en viergangendiner geserveerd. Betalen moet bij het reserveren al, en het menu blijft tot op het laatst geheim. Dat bleek vorig jaar geen probleem te zijn. Er zijn toen 1000 mensen geweest, uit de zeer wijde omtrek en ook uit België en Duitsland.

De producten op de menukaart komen zoveel mogelijk uit de gemeente zelf. "Veel Laarbeekse bedrijven hebben bijzondere producten en wij gaan aardbeien uit Kenia halen", stelt De Jong. Aan de hand van wat de lokale bedrijven willen en kunnen leveren, stellen de twee koks een menu samen. Tijdens LOS op 't veld is het niet alleen proeven van de producten, maar ook kennismaken met de leveranciers en het verhaal áchter het product horen. Volgens De Jong hebben een flink aantal boeren al verzocht om dit jaar mee te mogen doen.

Reserveren kan vanaf 16 april. Een viergangendiner kost 49,50 en een driegangenlunch 24,50 euro, zonder drank. En: van tevoren betalen.

Gemert e.o.