Volledig scherm
Portret van Frank van der Meijden, burgemeester van de gemeente Laarbeek. © ANP

Doodsbedreiging burgemeester Laarbeek: Syriër (19) krijgt twee weken jeugddetentie

DEN BOSCH - De Syrische jongeman (19) die Frank van der Meijden, burgemeester van Laarbeek, vorig jaar met de dood bedreigde heeft vrijdag in de rechtbank twaalf weken jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan tien voorwaardelijk. 

De rechter oordeelde ook dat de verstandelijk beperkte man, die in Beek en Donk woont, ambulant behandeld moet worden. Tegen de negentienjarige man was door justitie jeugd-tbs geëist. ,,Ik hoop dat er adequate hulp wordt geboden", zei de in de rechtbank aanwezige burgemeester Van der Meijden over de uitspraak. ,,Dat heeft deze jongen zeker nodig."

De toen achttienjarige man bedreigde de burgemeester op 21 december 2017 met de dood tijdens een ontmoeting op het gemeentehuis in Beek en Donk. Hij riep onder meer: 'Ik kom jou wel tegen op straat' en 'ik maak je dood' tegen Van der Meijden. Het gesprek met de burgemeester vond plaats omdat de man een week eerder boos was geworden toen hij op het gemeentehuis om een huis kwam vragen. Hij gooide onder andere een vaas kapot. De burgemeester wilde hem de week erna een locatieverbod uitreiken, waarna de man wederom agressief werd.

Angst en onveiligheid

De bedreiging maakte grote indruk op Van der Meijden, zijn familie en de ambtenaren op het gemeentehuis. Bovendien ontstond er onrust in de gemeenschap. ,,En dat vind ik misschien nog wel het ergst", zei Van der Meijden over de doodsbedreiging. ,,Dat er gevoelens van angst en onveiligheid zijn ontstaan door dit incident. Dat is echt onacceptabel. Gelukkig is er goede nazorg geleverd. Het heeft me ook gesterkt dat er steunbetuigingen zijn gekomen van minister Ollongren en Commissaris van de Koning Wim van de Donk."

Van der Meijden gaf eerder aan dat hij in Laarbeek al meerdere keren met bedreiging en intimidatie te maken heeft gehad. Zijn woning wordt extra beveiligd en dat blijft voorlopig ook zo. Inhoudelijk wilde hij gisteren niet uitweiden over die bedreigingen. ,,Maar ik voel me niet belemmerd in het uitoefenen in mijn vak. Ik kan gewoon mijn ding doen in de gemeente Laarbeek en dat blijft ook zo."