Volledig scherm
Het Oranjeplein in Mariahout © Daan Daniels

Ernstige bodemverontreiniging Oranjeplein Mariahout

MARIAHOUT - De herinrichting van het Oranjeplein in Mariahout loopt vertraging op. Bij voorbereidend bodemonderzoek is op enkele plekken ernstige verontreiniging aangetroffen.

Onder een gedeelte van de weg bij het Oranjeplein zijn zinkassen aangetroffen en is de bodem verontreinigd met zink, lood, koper en (in mindere mate) cadmium. Volgens de gemeente Laarbeek is de verontreiniging vermoedelijk afkomstig van een zinkassenverharding en ontstaan voor 1987, toen de Wet bodembescherming van kracht werd. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de gemeente is wel verplicht om de bodem te saneren.

In totaal gaat het om 450 kubieke meter grond die vervuild is. ,,Maar mocht tijdens de werkzaamheden blijken dat de omvang anders is, dan gaan we meteen verder met saneren", lichtte wethouder Tonny Meulensteen toe.

De kosten voor de sanering van de grond worden geraamd op 100.000 euro. Dit geld wordt door het college van B en W gehaald uit het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde krediet voor de herinrichting van het Oranjeplein, om niet nog meer vertraging op te lopen. In oktober moeten nu die werkzaamheden beginnen.

De gemeenteraad stelde in februari 658.500 euro beschikbaar voor de herinrichting van het plein. Op korte termijn zal het college de raad een apart voorstel sturen om het krediet uit te breiden.

Parkachtige uitstraling

Lang is er gepraat over de herstructurering van het Oranjeplein. Nu gaat het een groenere, parkachtige uitstraling krijgen, maar waar wel alle huidige gebruikers een plek houden. De jeu-de-boulesclub schuift een stuk op, die heeft weer aangegeven dat ze graag wil dat de jeugd een plek houdt om te skaten (de grote skateramp verdwijnt wel, maar daarvoor komen enkele kleinere terug) en er komen toch ook genoeg parkeerplekken zodat de Jumbo-supermarkt goed bereikbaar blijft. Tevens is er rekening gehouden met de jaarlijkse kermis die een plek krijgt naast de jeu-de-boulesbaan.

Volledig scherm
Zo moet het Oranjeplein er na de herinrichting uit gaan zien. © MTD landschapsarchitecten