Volledig scherm
Minister Edith Schippers van VWS. © ANP

Gemeente Laarbeek: 'WMO-onderzoek kan beter'

LAARBEEK - Na twee jaar de wet te hebben overtreden, heeft de gemeente Laarbeek overeenstemming bereikt met het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Laarbeek weigert om mee te doen met het wettelijk verplichte cliëntervaringenonderzoek, omdat de gemeente een eigen onderzoek heeft en beter met de resultaten daarvan uit de voeten kan.  

Het ministerie heeft het WMO-beleid bij de gemeentes ondergebracht, maar wil wél graag de vinger aan de pols houden. Daarom krijgen alle gemeentes dezelfde serie vragen, die ze hun cliënten moeten voorleggen. Dit is vastgelegd in de WMO-wet. Laarbeek doet niet mee, omdat dat 3000 euro kost én omdat met de resultaten niets anders wordt gedaan dan publiceren op een website.

Speciale commissie

Met het ministerie is nu afgesproken dat Laarbeek zitting neemt in een speciale commissie die gaat bekijken of en op welke manier het cliëntervaringsonderzoek kan worden verbeterd.  

,,Tot die tijd houden we ons aan het onderzoek zoals het wettelijk moet", vertelt wethouder (Zorg) Joan Briels. ,,Voor 2015 zijn we verexcuseerd en voor 2016 hebben we een samenvatting gemaakt van het onderzoek dat we zelf gedaan hebben." Hij is op 31 augustus met wethouder Greet Buter afgereisd naar Den Haag voor een gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn. Die bleek open te staan voor verbeteringen.