Volledig scherm
Hanging basket aan lantaarnpaal op Piet van Thielplein in Beek en Donk © FotoMeulenhof

Hangplantenproject Ondernemersfonds Laarbeek bijna afgerond

BEEK EN DONK/AARLE-RIXTEL - Ze bloeien prachtig, de bloemen in de manden die eerder dit jaar zijn opgehangen in de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel en op het Piet van Thielplein in Beek en Donk. Het is het eerste project uit de koker van het nieuwe Ondernemersfonds in Laarbeek en het resultaat van de samenwerking tussen ondernemers, vrijwilligers en de twee dorpsraden. 

Maar met het plaatsen van deze zogenaamde hanging baskets alleen ben je er nog niet. Bloemen moeten water hebben. ,,Als het koud en nat is, is één keer in de week genoeg, maar met dit weer moet het het drie keer in de week. En het zijn veel planten, alleen al de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel hangt van begin tot eind vol", vertelt Ties van Orsouw. Hij is Centrummanager van Laarbeek en bestuurslid bij het Ondernemersfonds. 

Er zijn daarom twee  'watergeefkarren' aangeschaft, tankjes op wielen met een spuit eraan.  Die moeten het bewateren van de hoog hangende plantjes een stuk makkelijker maken. Dat gebeurt door vrijwilligers in de twee dorpen. ,,Ze kosten 1.250 euro. De gemeente betaalt de helft, de dorpsraad Aarle-Rixtel de andere helft. En hopelijk die van Beek en Donk ook",  zegt Van Orsouw. 

Project
Het hele project heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. ,,Eerst zou een bedrijf in België leveren en water geven, maar iedere week een tank met water uit België laten komen is niet erg duurzaam." De planten zijn nu door een lokale ondernemer geleverd. Het ophangen van de bakken, ook nog een flinke klus, is door de scoutings uit de twee dorpen gedaan. 

De precieze kosten zijn nog niet berekend. Van Orsouw denkt 'een dikke 10.000 euro'. ,,Vooral die bakken zijn een investering. Ze moeten wind- en zonbestendig zijn en minstens tien jaar meegaan."  Het grootste deel is door het Ondernemersfonds gefinancierd. 

De dorpsraad van Lieshout heeft eerder al hanging baskets in het centrum gefinancierd. Ook daar wordt de bewatering door vrijwilligers gedaan.