Herkomst omstreden stof in water is raadsel: 'Geen GenX-bedrijven in regio'

VIDEOEINDHOVEN - Het is vooralsnog een raadsel hoe de omstreden GenX-stoffen in het oppervlaktewater in Zuid-Oost-Brabant terecht zijn gekomen. De regio kent officieel geen bedrijf dat hiermee werkt. Dat laten zowel de Omgevingsdienst als de provincie weten.

GenX is een technologie waarmee teflon wordt geproduceerd en waarbij stoffen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Maandag werd bekend dat zowel bij de waterzuivering in Eindhoven als Aarle-Rixtel verhoogde concentraties van die stoffen in het water zijn gevonden.

In de regio zijn wel bedrijven die werken met teflonproducten, wellicht verklaart dat de aangetroffen sporen van GenX. De Omgevingsdienst gaat die bedrijven in kaart brengen en wil ook onderzoeken of de teflon-producten nog restanten van GenX bevatten. 

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel gaan op verschillende plekken monsters van het water nemen om de bron te achterhalen. Rijkswaterstaat gaat op haar beurt het oppervlaktewater analyseren. Begin 2018 worden de resultaten verwacht. 

Waterzuivering in Aarle-Rixtel
Volledig scherm
Waterzuivering in Aarle-Rixtel © Ronald Otter
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement