Volledig scherm
Burgemeester Frank van der Meijden, Joop Spek (voorzitter Centramanagement Laarbeek) en Rico van den Eijnde van Rialto ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. © -

Heuvel in Lieshout wordt levendig winkelplein

LIESHOUT - Met de verhuizing en uitbreiding van de Jumbosupermarkt naar de Heuvel wordt de basis gelegd van een vernieuwd, aantrekkelijk winkelcentrum in Lieshout. Verder wordt het komende jaar onderzocht hoe de noordoostzijde van het plein ruimtelijk en functioneel kan worden verbeterd, zodat het geheel een levendig winkelgebied wordt. 

Donderdagmiddag hebben op het gemeentehuis in Beek en Donk drie partijen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend: Rico van den Eijnde namens vastgoedontwikkelaar Rialto, voorzitter van Centramanagement Laarbeek Joop Spek en de Laarbeekse burgemeester Frank van der Meijden. 

In de Retailnota 2015, het beleidsstuk waarin de gemeente de toekomst van de Laarbeekse winkelgebieden schetst, komt naar voren dat de Heuvel kansrijk is. ,,De cijfers van het winkelend publiek tonen dat ook aan, maar we zien tevens dat de Heuvel niet compleet is", zegt wethouder Tonny Meulensteen. ,,Er moet meer leven in de brouwerij komen", refereert hij naar het doelgebied tegenover het Brouwerijcafé. Het gaat om het blok tussen de Prinsenhof, Dorpsstraat, Heuvel, Ribbiusstraat en Klumper. Langdurige leegstand en een braakliggend terrein doet de uitstraling van het plein geen goed.

Nieuwe Jumbo
Volgens Joop Spek, zelf ook Lieshoutenaar,  hebben verscheidene ondernemers, onder wie Supermarkt-eigenaar Albert van den Bogaard, hun medewerking al toegezegd. ,,De nieuwe Jumbo krijgt een vloeroppervlak van 1500 tot 1600 vierkante meter, een derde meer", vertelt hij. ,,Met bredere paden en meer versafdelingen. Een supermarkt van deze omvang trekt toch wel tien- tot twaalfduizend klanten per week", vult Rico van den Eijnde aan. ,,Daar kunnen wij alvast voor zorgen. Verder kunnen de lokale ondernemers zelf veel doen door middel van hun assortiment."  

De Bossche vastgoedontwikkelaar en investeerder heeft ervaring met winkelcentra in middelgrote kleine dorpen. Rialto heeft onder meer het centrum van Asten onder handen genomen. 

Langer blijven
Door tafeltjes en stoelen bij de supermarkt  te plaatsen en wellicht ook maaltijden te bereiden, kunnen klanten worden overgehaald langer in het centrum te blijven. ,,Een ontmoetingsplek, de supermarkt als buurthuis of dorpshuis", zegt Spek. 

Volgens Rialto moet op 1 juli 2018 duidelijk zijn hoe het winkelcentrum eruit komt te zien en of herontwikkeling van de Heuvel ruimtelijk, maatschappelijk en financieel haalbaar is.