Volledig scherm
Het Kasteel van Croy in Aarle-Rixtel, 2011. © Ronald Otter

Hoog tempo verkaveling rond kasteel Croy in Aarle-Rixtel

LAARBEEK/HELMOND - Het tempo ligt hoog bij het komende ruilkavelproject voor boeren die grond hebben of gebruiken rond kasteel Croy in Aarle-Rixtel.

Het project, waaraan naar schatting 25 agrariërs meedoen, start 12 september en moet in het voorjaar 2014 al afgerond zijn. Tijdens het project kunnen de boeren onderling grond ruilen om de ligging van hun land te verbeteren.

Puzzelen met hun grond

Na twee voorbereidende bijeenkomsten krijgen de boeren één dag om onderling te puzzelen met hun grond. Turbo-verkavelen wordt de methode ook wel genoemd volgens projectleider Thijs Witjes van de Dienst Landelijk Gebied: "Je gaat dus niet langer de boeren één voor één af, maar zet ze samen aan een tafel. Dan heb je iedereen bij elkaar en kun je samen die grote puzzel oplossen."

Tijdens het project gaat het vooral om het 'verbeteren van de agrarische structuur'. Boeren kunnen kortom land bemachtigen die bijvoorbeeld dichter bij hun boerderij ligt of die aansluit op andere kavels die ze hebben. Het verschil in waarde tussen de grond wordt bijbetaald.