Jeugdjournaal in Beek en Donk: 'Groep 7 van 't Otterke staat op tegen homohaat'

VIDEOBEEK EN DONK - Of iemand wel eens een ander voor 'homo' heeft uitgescholden, vraagt Bart van het Jeugdjournaal, terwijl zijn collega Michiel de camera filmklaar maakt. Aarzelend gaan 3 vingers omhoog. Groep 7 van basisschool 't Otterke in Beek en Donk heeft het deze week veelvuldig over discriminatie van homo's en lesbi's gehad en is er inmiddels van overtuigd dat dat niet hoort in Nederland. 

Het Jeugdjournaal is vrijdagochtend op school geweest om Lugain Almostafa, David Terzyan en Jasper van Ham te filmen. De drie 11-jarige kinderen hebben een werkstuk over homodiscriminatie gemaakt en geven er een presentatie over aan de kinderen van groep 7 en 8. "In de hoop dat het gaat stoppen", zegt Lugain voorafgaand aan de opnames. Voor haar op tafel ligt een A-4tje met informatie over het homohuwelijk en de Gay Pride in Amsterdam.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Op de foto: Lugain Almostafa © ED

"We zagen op het jeugdjournaal dat 2 jongens waren uitgescholden en in elkaar geslagen, alleen omdat ze homo zijn", begint David de presentatie. "Wij vinden dat niet kunnen." 

"We vinden dat jullie ook minder het woord homo als scheldwoord moeten gebruiken", zegt Jasper tegen zijn klasgenoten én tegen alle kinderen die naar het jeugdjournaal kijken. "Homo en lesbisch zijn is heel gewoon". Lugain: "Nederland was het eerste land waar homo's en lesbi's met elkaar mochten trouwen."  

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Op de foto: David Terzyan © ED

Na de presentatie worden de 3 apart voor de camera geïnterviewd. Omdat de andere kinderen op de achtergrond in beeld komen moeten die van het Jeugdjournaalteam niet gaan zitten kijken maar 'iets doen'. ",Bedoel je werken?", vraagt een jongen vol ongeloof. Op het voorstel van juf Judith gaan ze aan de slag met de Ottertaak, lezen, taal of rekenen naar keuze en is het al gauw stil genoeg om televisie-interviews te houden.

Uitzending
De uitzending van het Jeugdjournaal is op NPO3, vrijdagavond om 18.45 uur. Het is niet helemaal zeker dat 't Otterke daar ook bij zit.  

Volledig scherm
David Terzyan, Jasper van Ham en Lugain Almostafa geven een presentatie over homohaat © ED
Volledig scherm
Het jeugdjournaal is in de klas bij basisschool 't Otterke in Beek en Donk © ED