Volledig scherm
Jorrit Ruijs © Maarten Brante

Jorrit Ruijs uit Mariahout genomineerd voor prijs dankzij rol als Scar in The Lion King

MARIAHOUT - ,,Ik ben vaker gecast als slechterik. Ik probeer altijd aardig en beleefd te blijven, en toch zien mensen blijkbaar een slechterik in me. Maar het is wel heel leuk om die te spelen." Blijkbaar kán Jorrit Ruijs (36) uit Mariahout dat ook goed.

Voor zijn rol als Scar, de boze leeuw in musical The Lion King, is hij genomineerd voor de musical award ‘Beste mannelijke hoofdrol in een grote productie’. Met Danny de Munk en Alex Klaassen als mededingers.

Openluchttheater
Ruijs leerde toneelspelen in het openluchttheater in Mariahout. Daar is hij op zijn 7e, na de scheiding van zijn ouders, met zijn moeder naartoe verhuisd. ,,Van een woonwijk in Oss naar een huis aan de rand van het bos, met een grote tuin en een paard. Jammer alleen dat ik allergisch was voor paarden", zegt hij lachend. ,,Om nieuwe vriendjes te maken wilde ik ergens bij. Er was voetbal, judo of toneel. Voetballen was sowieso niks voor mij. Mijn buurjongen Diek Lukassen, destijds mijn beste vriend, zat bij de toneelvereniging. Ik ging met hem mee en wist meteen dat dit het leukste was dat bestond."

Droomrol
De 'rol van zijn dromen' heeft Ruijs niet voor ogen. ,,Al is Scar grappig genoeg wel een droomrol geworden. Er zit alles in wat spelen leuk maakt: De leeuw Scar is teleurgesteld in het leven, hij probeert te manipuleren en is toch geestig; hij heeft één heel groots en bombastisch nummer; er is een vliegmoment als Scar van een rots valt én hij heeft een zwaardgevecht", somt hij op. ,,En ik mag dansen, zingen en spelen in een succesvolle musical."

Op donderdag 12 januari worden de winnaars van de Musical Awards bekendgemaakt. Dat wordt live uitgezonden vanaf 21.30 uur op NPO 1, vanuit het Beatrix Theater in Utrecht.

Gemert e.o.