Volledig scherm
© Thinkstock

Kermis moet weer rouleren tussen Donk en Beek

LAARBEEK - Een werkgroep in Beek en Donk gaat op zoek naar een goede locatie voor de kermis. De club bestaat uit ondernemers, bewoners  en gemeente en is een initiatief van Centramanagement. De kermis staat al zo'n twintig jaar op het Piet van Thielplein, maar werd vóór die tijd om het andere jaar ook op het Heuvelplein gehouden. Veel mensen willen dat graag weer terug.

De jaarlijkse kermis is net voorbij. Roland en Jeroen van Laarschot runnen het Verswarenhuys en hebben hem een week lang voor de deur gehad. Niet helemaal tot hun genoegen. ,,Wij als ondernemers op het Piet van Thielplein en de Koppelstraat hebben ook veel last van de kermis. Twee weken lang eigenlijk: maandag ervoor begint de gemeente al met opbouw en weghalen van attributen op het plein, vanaf woensdag 13.00 uur opbouw van de kermis zelf, die duurt tot en met dinsdag. Donderdag is het plein weer zo goed als volledig begaanbaar maar dan duurt het nog tot het einde van de week voordat de consumentstroom weer op gang komt", melden ze op Facebook. 

Discussie

Niet om te klagen, zeggen ze, maar om de discussie over mogelijke kermislocaties aan te zwengelen. En dat lukt. Hun oproep leidt tot talloze reacties  van mensen die óók de kermis om en om willen of suggesties voor andere plekken. Bijvoorbeeld op het grasveld bij het gemeentehuis, dat precies tussen Beek en Donk in ligt. 

,,Het is een verhaal dat al jaren speelt", zegt Ties van Orsouw namens Centrummanagement. ,,We hebben met de gemeente, exploitanten en andere betrokkenen over de kermis in de toekomst gesproken en één ding staat vast: hij mag niet uit Beek en Donk verdwijnen." Het plan voor een werkgroep die nu de mogelijke locaties gaat onderzoeken was er al. ,,Van Laarschot heeft dit aangezwengeld zonder dat hij hiervan op de hoogte was."

Herinrichting

Vroeger was het traditie dat de kermis in september het ene jaar in Beek en het andere jaar in Donk gehouden werd. Vanwege de herinrichting van het Heuvelplein in 1996 werd besloten om dat plein niet meer als kermislocatie te gebruiken.

Het zal ook niet gaan, denkt wethouder Greet Buter. ,,Er is daar gewoon niet genoeg plek. En bij het gemeentehuis kan ook niet. Het is hier echt veel te nat." 

Van Orsouw heeft de ondernemers van 't Verswarenhuys gevraagd om bij de werkgroep te komen, wat ze naar eigen zeggen 'natuurlijk met twee handen aangrijpen'. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement