Laarbeek in vuur en vlam met Nelli Cooman

videoBEEK EN DONK - Het is precies kwart over twaalf zaterdagmiddag als het bevrijdingsvuur dat de leden van Running Team Laarbeek hebben opgehaald uit Wageningen arriveert bij het bevrijdingsmonument in Beek en Donk. 

Volledig scherm
Nelli Cooman en kinderen brengen het bevrijdingsvuur naar Aarle-Rixtel. Foto Kees Martens/fotomeulenhof © Fotopersburo van de Meulenhof BV

De acht lopers en hun volgers hebben er dan al vele uren opzitten. Vrijdagavond om negen uur vanuit Laarbeek per bus naar Wageningen. Daarna vanaf middernacht 85 kilometer rennend terug vanaf Hotel De Wereld, waar op 5 mei 1945 de Duitse bezetters de capitulatie tekenden. En dan nog eens vijftien kilometer om in alle kernen van de gemeente het vuur te tonen. 

Met in hun midden Nelli Cooman, tweevoudig wereldkampioen sprint. Zij werd door Gerard Brouwers, lid van de loopgroep en coördinator van de estafette, gevraagd om het team bij te staan als ambassadeur van Roparun. Deze organisatie haalt geld op ter bestrijding van kanker bij kinderen. 

Volledig scherm
Nelli Cooman loopt met het bevrijdingsvuur samen met kinderen door Lieshout. © vrij

Kanjers

,,Het zijn allemaal kanjers", zegt Nelli die de hardlopers vanuit de volgbus heeft gecoacht. Zij hielden een  snelheid aan van tussen de elf en twaalf kilometer per uur. Ze geniet van de tocht door de vier kernen Mariahout, Lieshout, Aarle-Rixtel en Beek en Donk. ,,Ik ken deze regio wel. Ik heb wedstrijden gelopen in Helmond en Gemert", zegt de oud-kampioene. ,,Maar Laarbeek kende ik nog niet, De groenste gemeente van Europa, toch?"

Volledig scherm
De twee oorlogsgraven in Mariahout. © vrij

Na een snel ontbijt in de kantine van voetbalclub Mariahout is de eerste stop de kerk in het dorp. Daar liggen twee jonge Britse militairen begraven die op 23 september 1944 onder Duits vuur kwamen te liggen.

Als de hardlopers zich achter de graven hebben geposteerd, vertelt Jacques Lucassen het verhaal van David Stride en Jack Crompton, respectievelijk 20 en 21 jaar oud toen ze gewond raakten, vijf kilometer van Mariahout. ,,Ze werden hierheen gebracht, maar de een was onderweg al gestorven, de ander overleed na enkele uren", vertelt Lucassen. ,,Zij gaven hun leven voor onze vrijheid."

Kinderen

Na een korte toespraak van de Laarbeekse burgemeester Frank van der Meijden gaan de hardlopers op weg naar Lieshout, begeleid door oude legervoertuigen en motoren. Op de kiosk van Lieshout staan schoolkinderen en hun ouders al te wachten. De kinderen hebben honderden vellen papier bij zich met tienduizend vakjes per vel. Het helpt hen vat te krijgen op het getal van zestien miljoen, het aantal doden dat is  gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Nelli Cooman maakt met de toorts een rondje om de kiosk met enkele kinderen. Voorzitter Jan Dekkers van de loopgroep is blij dat zoveel kinderen zijn gekomen. ,,Ik ben nu zeventig, geboren net na de oorlog. We moeten de kinderen bij deze viering betrekken, de verhalen doorgeven."

Volledig scherm
De Laarbeekse wethouder Joan Briels was een van de estafettelopers. © vrij

De volgende stop is Aarle-Rixtel en daarna door naar het eindpunt, Beek en Donk. Nelli steekt daar, met hulp van kinderen, het vuur van het bevrijdingsmonument aan.

Voor de lopers was dit een mooie training voor een nog veel grotere uitdaging. Op 19 mei beginnen ze aan de Roparun van 564 kilometer van Hamburg naar Rotterdam, waar ze op 21 mei  arriveren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement