Volledig scherm
Burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek. Archieffoto Van de Meulenhof © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Laarbeekse burgemeester Van der Meijden met dood bedreigd

LAARBEEK - Burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek is eind vorig jaar met de dood bedreigd door een 18-jarige Syriër uit zijn gemeente. Die bedreiging staat niet op zichzelf. De woning van Van der Meijden wordt nu extra beveiligd.

De Syrische man moet zich vrijdag verantwoorden tegenover de rechtbank in Den Bosch. Hem wordt 'verbale bedreiging met enig misdrijf tegen het leven' ten laste gelegd. De gemeente Laarbeek wil nu niet veel over de precieze toedracht van de bedreiging kwijt, omdat ze volgens een woordvoerder de rechtsgang niet wil belemmeren.  Duidelijk is dat Justitie tot nu toe onvoldoende grond had om de jongeman  - die met zijn familie in Beek en Donk woont - voor langere tijd vast te zetten.  

De bedreiging staat voor Van der Meijden niet op zichzelf. Op dit moment zijn er meerdere bedreigingen - uit 'andere hoeken' - die door politie en Openbaar Ministerie nader onderzocht worden. De gemeente Laarbeek ziet er in elk geval genoeg aanleiding in om de woning van Van der Meijden in Beek en Donk extra te beveiligen. 

Die aanpassingen maken volgens de gemeente deel uit van een 'pakket aan maatregelen'.  Een ervan is de vorming van een gemeentelijk veiligheidsteam.  Vanuit het provinciehuis is er volgens de woordvoerder intensief contact met Laarbeek.

Onrust

Onder buurtbewoners is er onrust ontstaan naar aanleiding van de aanpassingen aan het huis van Van der Meijden. Een aantal  van hen vreest dat met de bedreigingen aan het adres van de burgemeester ook hun eigen veiligheid in het geding is.

De Laarbeekse burgemeester hanteert sinds zijn aantreden een strikte hand als het gaat om het aanpakken van illegale praktijken die het openbaar bestuur ondermijnen. Die doortastendheid wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. 

In een vraaggesprek met deze krant gaf Van der Meijden eerder aan dat hij in Laarbeek al meerdere keren met bedreiging en intimidatie te maken had. Zo ontving hij een handgeschreven briefje in zijn brievenbus thuis, waarop stond dat de briefschrijver hem 'dringend wilde spreken'.

Pistool

Bedreigingen aan het adres van lokale bestuurders komen de laatste jaren vaker voor. In Limburg werden eerder deze maand nog twee mannen aangehouden omdat ze burgemeester Houben van Voerendaal een pistool op het hoofd zouden hebben gezet. 

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) kondigde onlangs aan een speciaal team op te gaan richten met ervaringsdeskundigen die bedreigingen hebben meegemaakt. Ook wil het kabinet 100 miljoen euro uittrekken om de  verweving van onder- en bovenwereld aan te pakken.