Volledig scherm
Jacques Lukassen © Mieke Bon

Mariahout krijgt een nieuwe totempaal

MARIAHOUT - De totempaal in Mariahout is verrot en wordt vervangen. De gemeente Laarbeek draagt 4000 euro bij aan vervanging ervan, zo heeft het college besloten. De paal aan de Maple Hof is gemaakt door de Indiaanse houtsnijder Austin McCue en geschonken aan Mariahout ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het dorp in 1983. 

"Vanwege het jubileum wilden we een reünie houden", vertelt Jacques Lukassen (73). "Er werden twee comité's opgericht. Een hier en een in Canada." "Met 55 mensen zijn ze naar Mariahout gekomen. Het comité heeft ze van Schiphol opgehaald", vult Martien van den Heuvel (71) aan. 

Lukassen: "Het jaar daarop brachten we een tegenbezoek. Van daaruit hebben we samen met de Canadezen een brief naar de gemeente geschreven, met het verzoek om een stukje van Mariahout Maple Hof te noemen." Maple is Engels voor esdoorn. Het blad ervan, de maple leaf, is het nationale symbool van Canada. Het pleintje waar in 1988 de door de Canadezen geschonken totempaal werd geplaatst, heeft de naam Maple Hof gekregen.  

Volledig scherm
Martien van den Heuvel © Mieke Bon
Volledig scherm
Totempaal aan Maplehof is verrot, Mariahout © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Totempaal aan Maplehof is verrot, Mariahout © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Op 2 juni 1988 is de Mariahoutse totempaal met een Jan Plezier naar de Maple-hof gebracht. archieffoto Pierre van de Meulenhof

Gemert e.o.