Volledig scherm
Still uit de reclame van Don Johnson. © Bavaria

Morgan Freeman niet eerste ster voor Bavaria: nostalgische reclames op een rij

LIESHOUT - Bavaria heeft patent op het strikken van beroemdheden in zijn tv-commercials. Van Lee van Cleef en Don Johnson tot en met Hugh Hefner en Mickey Rourke: ze staan stuk voor stuk in het collectief geheugen gegrift. Een overzicht.

Het begint in 1989 allemaal met Lee van Cleef. De Amerikaanse acteur maakte in de jaren zestig als revolverheld in spaghettiwesterns. In de reclame schiet hij alle biertje die zijn kant op worden geschoven kapot, behalve uiteraard een Bavaria.

Twee jaar later is het Don Johnson, actieheld uit de dan net gestopte televisieserie Miami Vice, die mensen over de hele wereld aan het alcoholvrije Bavaria Malt moet helpen.

Begin jaren negentig opnieuw een wereldster, maar nu een vrouw: Joan Collins. De Amerikaanse werd in de jaren tachtig bekend als 'superbitch' Alexis Colby in de televisieserie Dynasty. In de reclame ook een klein rolletje voor Jeroen Krabbé.

Misschien wel de bekendste Bavaria-reclame komt er in 1993 als Marco van Basten, dat seizoen uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar, het dopje van een Bavaria-flesje schiet.

Mickey Rourke wordt in 2010 in de Bavaria-reclame gelukkig van alcoholvrij bier. Het is een knipoog naar het verleden van de acteur, die jarenlang een drankprobleem had.

Playboy-oprichter Hugh Hefner ontvlucht een jaar later in de reclame alle drukte van zijn Playboy Mansion om in de geheime kelder een Bavaria te drinken.

En de laatste wereldster die Morgan Freeman voorging, was Charlie Sheen in 2012. Hij is dan net ontslagen bij de televisieserie Two And A Half Men, waar hij de best betaalde acteur ter wereld was. De Amerikaan komt vooral in het nieuws vanwege zijn drugs- en alcoholverslaving. Het is precies waar Bavaria in zijn reclame ludiek op in springt. 

Gemert e.o.