Volledig scherm
De N615 bij Beek en Donk. © Google Maps

N615 op de schop, maar zorgen over fietsers blijven

BEEK EN DONK - De N615 van Gerwen naar Beek en Donk moet er na het groot onderhoud van de komende maanden (18 mei tot en met eind september) weer jaren tegenaan kunnen. Maar is de weg straks ook veiliger? Dat is een vraag die enkele kritische Beek en Donkenaren dinsdag opwerpen tijdens een inloopavond over de wegwerkzaamheden in Zaal Dave van de Burgt. 

In ieder geval is duidelijk dat fietsers die vanuit de Muzenlaan in Beek en Donk richting Gemert willen straks nog steeds twee keer de weg oversteken. De huidige situatie blijft daar ongewijzigd. Dat wil zeggen: eerst de Muzenlaan kruisen via het fietspad aan de noordzijde van de Lieshoutseweg, om dan aan de oostflank van de Muzenlaan de Lieshoutseweg over te steken om zo de weg richting Gemert te vervolgen. 

Quote

Waarom is er niet gekozen voor een extra fietsover­steek aan de westflank van de Muzenlaan?

Althans, dat is het officiële traject. Niet zelden snijden fietsers af door schuin de Muzenlaan over te steken, en rijden zij zo een stukje tegen de stroom van het fietspad in. ,,Waarom is er niet gekozen voor een extra fietsoversteek aan de westflank van de Muzenlaan?'', vraagt een bezoeker. ,,Dan zullen straks ook weinig fietsers daar nog halsbrekende toeren uithalen.'' De uitleg van een ambtenaar van de gemeente Laarbeek is dat omwonenden de wens uitspraken om het aantal fietsoversteken beperkt te houden.

Hoe dan ook, fietsveiligheid is wel iets dat aandacht verdient als je het ex-waterschapsbestuurder Harry Brugmans vraagt. ,,Zeker oversteekplaatsen waarbij de fietser een hoogteverschil moet overwinnen kunnen riskant zijn.'' Een verkeerseiland met een soort van fietssluis erin moet de oversteek bij het Berkendijkje straks aanzienlijk veiliger maken. En tijdens de werkzaamheden aan de N615 zullen verkeersregelaars op de veiligheid van fietsers toezien, zegt aannemer Boskalis toe. Ook ter hoogte van de Orchideestraat en Muzenlaan komen er straks verkeerseilanden.

Levensgevaarlijk

Maar is daarmee al het gevaar geweken tussen Beek en Donk en Lieshout? Allesbehalve, waarschuwt een bewoonster van de Ouverturelaan. Het is haar een doorn in het oog dat vanuit het plattelandsweggetje het Laar het verkeer mag afbuigen naar de Lieshoutseweg. ,,Levensgevaarlijk'', foetert ze. ,,Het verkeer rijdt daar enorm hard.'' Brugmans herkent dat gevaar. ,,Het is ook een slecht zichtbare kruising vanwege de grote bomen die daar staan.''

De vraag is welke aanvullende maatregelen de gemeente Laarbeek gaat nemen. Duidelijk is in ieder geval dat de opknapwerkzaamheden gefaseerd worden uitgevoerd door Boskalis. Vaak 's avonds en 's nachts, om overlast in te dammen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement