Volledig scherm
Bob van der Staak opent in aarle-Rixtel een platenzaak. © FotoMeulenhof

Nieuwe platenzaak in Aarle-Rixtel: 'Met vinyl heb je echt iets in handen'

AARLE-RIXTEL - Met onder meer een slager, bakker, bloemist en drogist is het winkelaanbod in het hart van Aarle-Rixtel behoorlijk divers. De komst van Bob's Vinyl zorgt binnenkort zelfs voor nóg meer variatie. Medio oktober opent Bob van der Staak zijn platenzaak.

Pal naast de grillroom aan de Dorpsstraat - een zaak die het vooral moet hebben van bakplaten - wordt nu nog hard gewerkt. Raambedekking met toepasselijk elpeemotief maakt het van buitenaf onmogelijk te zien welke activiteiten er in het oude pand van slagerij Faassen plaatsvinden. Eenmaal binnen wordt dat een stuk duidelijker. Daar turen, vanaf platenhoezen in het wandrek, onder meer Bono, David Bowie en Eddie Vedder de verder nog ledige ruimte in.

Op 19 oktober is het er vast een stuk voller. Die dag opent Bob van der Staak Bob's Vinyl. De naam dekt de lading prima. De muziekliefhebber runt al zo'n tien jaar een elpeewebshop en gaat nu dus een échte vinylwinkel openen. ,,Waarom? Ik mis het contact met andere liefhebbers. Gezellig een beetje ouwehoeren over muziek en platen. Dat vind ik mooi."

Ongeëvenaard

Waar de verkoop van cd's al jaren terugloopt, gaat er ieder jaar meer vinyl over de - al dan niet digitale - toonbank. Van der Staak (38) is al de helft van zijn leven bezig met het uitbreiden van zijn collectie. ,,Met vinyl heb je echt iets in handen. Dat geldt niet voor cd's of Spotify, hoewel ik dat laatste ook wel gebruik. De meningen zijn verdeeld, maar de geluidskwaliteit van vinyl is ongeëvenaard - als je tenminste een goede versterker en goede speakers hebt. Vinyl klinkt veel warmer en dynamischer."

Speciaalzaak

Van der Staak, die de zaak samen met zijn vrouw Loes gaat draaien, had zich eerder georiënteerd op een winkelruimte in Helmond. ,,Dat ging niet door. De huur is daar veel hoger dan in Aarle-Rixtel. De locatie is ook niet heel belangrijk. Ik heb een speciaalzaak, dus mensen willen best wat moeite doen om mijn zaak te bezoeken. Natuurlijk kunnen ze ook nog steeds in mijn webshop terecht, maar ik verkoop ook tweedehands vinyl en dan is het wel fijn om de kwaliteit eerst te kunnen bekijken."

Webshop

In het begin zal Bob's Vinyl op woensdag, vrijdag en zaterdag open zijn. ,,De rest van de week houd ik me bezig met mijn webshop en het verwerken van orders. Maar mocht het goed lopen, dan ga ik misschien wel meer dagen open."

De trends in de vinylwereld geven Van der Staak in elk geval alle reden tot optimisme. ,,Steeds meer jongeren raken enthousiast over vinyl. Ze leren de muziek bijvoorbeeld via hun ouders kennen. Mijn jongste zoon Matthijs, die komende week twee wordt, heeft zijn eigen platenspeler al. Hij luistert graag naar jazz. Toeters hè, dat vinden jonge kinderen al gauw mooi!"

Gevraagd naar zijn eigen elpee-top drie gunt Van der Staak zichzelf even bedenktijd. ,,Dat wisselt nogal eens. Momenteel staan Bruce Springsteen en Bob Dylan op twee en drie. Mijn favoriet blijft Abbey Road van The Beatles." Het is voor de ondernemer te hopen dat automobilisten, net als voor het beroemde zebrapad op die iconische hoes, ook regelmatig op de rem trappen voor Bob's Vinyl.