Volledig scherm
Kerstboomverbranding in Beek en Donk © Jurriaan Balke

Ondanks natte sneeuw vatten de kerstbomen toch vlam in Beek en Donk

BEEK EN DONK - De oude Germanen dachten er vroeger kwade geesten mee te verdrijven. Anno 2017 heeft volksgeloof rond kerstboomverbrandingen echter plaatsgemaakt voor voorzichtigheid. Want om een stapel kerstbomen te verbranden, moet aan een reeks veiligheidsvoorschriften worden voldaan. Of dat de reden is dat er in de Peelregio maar weinig worden gehouden is de vraag, maar dat je niet onbezonnen een hoopje kerstbomen in de hens kunt steken is helder.

Tienerwerk De Boemerang heeft dan ook alles in de puntjes voorbereid om de Beek en Donkse jeugd een mooi vuurtje voor te schotelen op het grasveld aan de Otterweg. Een brandblusser? Check. Minstens dertig meter afstand tot bebouwing? Check. Stoken op een onbrandbare ondergrond? De vrijwilligers van De Boemerang hebben de circa twintig kerstbomen - het gros is geschonken door de naastgelegen basisschool De Raagten - opgestapeld op een verzameling bakstenen, dus ook check. Het zijn enkele schriftelijke voorwaarden die de gemeente Laarbeek stelde aan het Beek en Donkse tienerwerk om de kerstboomverbranding veilig te laten verlopen.

De Boemerang wilde met de boomverbranding vooral iets gezelligs voor de plaatselijke jeugd doen. Pubers zijn er echter weinig te vinden. De kerstboomverbranding is vooral een spektakel dat gezinnen met jongere kinderen trekt.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant.

Gemert e.o.