Volledig scherm
Bestuur Ondernemersfonds: Frank van Asten, Maarten Rooijakkers en Joop Spek. © Siel Peijs

Ondernemersfonds Laarbeek: Mikken op verbetering leefbaarheid

LAARBEEK - Het afgelopen voorjaar opgerichte Ondernemersfonds Laarbeek roept bij een aantal partijen vragen op. Het bestuur van het fonds, waaraan ondernemers en organisaties verplicht bijdragen, gaf woensdagavond uitleg over de werking en de mogelijkheden.

,,Het ondernemersfonds is opgericht om het ondernemersklimaat in Laarbeek op te krikken", legt Maarten Rooijakkers, voorzitter van Stichting Ondernemersfonds Laarbeek, uit. ,,Niet alleen de economie kan profiteren. Ook zorg, onderwijs en cultuur hebben er straks voordeel van."

Ondernemers, verenigingen en organisaties dragen per 100.000 euro OZB-waarde 30 euro bij aan het fonds. De inning loopt via de gemeente. Deelnemers kunnen via gezamenlijke projecten aanspraak maken op een bijdrage uit het fonds. ,,De Hanging Baskets is een mooi voorbeeld van zo'n project", zegt Ties van Oorsouw van Centramanagement Laarbeek. ,,Met verschillende partijen zorgen we er voor dat de hangende bloembakken goed onderhouden worden. Daarmee verbeteren we de kwaliteit van het straatbeeld."

Drie clusters
Ingediende projecten worden beoordeeld door de drie clusters die in het fonds zijn vertegenwoordigd; ZLTO, Parkmanagement en Centramanagement. Tanja van de Ven, voorzitter van ZLTO Laarbeek, zegt dat ze aanvankelijk kritisch was: ,,Maar uiteindelijk vond ik het een gemiste kans als we ons als buitengebied niet zouden aansluiten. Het daagt mensen uit om creatief te zijn en elkaar op te zoeken. En daaruit kunnen mooie dingen ontstaan, zoals de plaatsing van een AED."

Via Actie OZB Ondernemersfonds zijn zestig bezwaarschriften bij de gemeente Laarbeek ingediend. Jos van den Biggelaar en Willie Maas, de initiatiefnemers van deze vereniging in oprichting, zijn erop tegen dat de contributie voor het fonds via de OZB wordt geïnd. Na afwijzing van de bezwaren stapt de vereniging naar de rechter, liet Van den Biggelaar eerder op de dag weten.

Rooijakkers werpt eventuele bezwaren tegen: ,,Het is niet zo dat ondernemers automatisch profiteren van elke euro die ze inleggen. Het gaat om het collectief. Als we gezamenlijk bijdragen aan de leefbaarheid, dan heeft iedereen daar, direct of indirect, profijt van."