Volledig scherm
Orchideeëndokter bij tuincentrum de Biezen in Beek en Donk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Orchideeëndokter in Beek en Donk: 'Het is meestal onwetendheid'

BEEK EN DONK - Twee heuse orchideeën doktoren hielden afgelopen weekend spreekuur in Beek en Donk. Mensen konden hun zieke planten laten verzorgen. En kregen tegelijkertijd advies.

"Als mensen met hun patiënten hier komen, dan helpen wij ze weer gezond te maken", vat Yvonne Beniers haar werkzaamheden als orchideeën dokter bondig samen. Met Herman ter Borch houdt ze zaterdag en zondag spreekuur bij Tuincentum de Biezen in Beek en Donk. "We verpotten planten waar mensen mee komen", geeft Ter Borch een voorbeeld. "Of we halen de slechte stukken er af."

Beniers en Ter Borch vormen samen het bestuur van Orchideeën Vereniging Brabant Zuid Oost. Die vereniging organiseerde in maart al een tentoonstelling met de kleurrijke sierbloemen in het tuincentrum. Het optreden als orchideeën dokter kan als vervolg worden gezien, legt Ter Borch uit: "Er wordt op heel veel plekken voorlichting gegeven. Maar vaak niet de goede voorlichting." Beniers: "Het is meestal onwetendheid."

'Een echte plantengek'

Van gebrek aan groene vingers is bij Riet Rooijakkers uit Beek en Donk geen sprake. "Ik ben een echte plantengek", vertelt ze met overtuiging. Toch komt ze bij de doktoren om advies vragen over een zojuist aangeschafte orchidee. "Ik twijfelde of ik andere plantjes in dezelfde pot kon zetten. Maar dat kan gewoon."

Ter Borch en Beniers lachen. Ze hebben dit weekend al dieper in hun kennis van de orchidee moeten tasten: "Mensen zijn soms al blij als ze een bloem terug in hun plant krijgen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement