Volledig scherm
Het pand bijwoning aan de Rooijseweg in Mariahout. © Tom Valstar

Raad van State: 50 jaar gedoogde mantelzorgwoning in Mariahout is toch illegaal

DEN HAAG/MARIAHOUT - De familie Migchels-van Duijnhoven mag een ruim 50 jaar oude bijwoning aan de Rooijseweg in Mariahout niet langer als woning gebruiken, of verhuren.

In een definitieve uitspraak wuift de Raad van State alle bezwaren weg van de familie tegen een dwangsom van de gemeente Laarbeek van maximaal 15.000 euro. Hoewel het achterhuis, zoals de familie het noemt, sinds 1964 bewoond is, is dat niet onafgebroken gebeurd. Dat heeft althans de familie Migchels niet hard kunnen maken en dat breekt ze nu op. Er is immers nooit een bouwvergunning voor de bijwoning verleend en de woning is nooit in een bestemmingsplan gelegaliseerd. 

Dan rest alleen het overgangsrecht. De Raad concludeert echter dat er teveel gaten in Migchels bewijzen voor ‘aaneengesloten bewoning’ van de bijwoning zitten. Hoewel in 1964 de toenmalige burgemeester Mostermans toestemming gaf om de bijwoning als een soort mantelzorgwoning te gebruiken, is dat  nooit gelegaliseerd. Op enig moment in het verleden leek de gemeenteraad hiertoe wel bereid, maar streng provinciaal beleid en een steigerende buurman gooiden roet in het eten. 

Hoewel de Raad van State wel begrip kan opbrengen voor het feit dat de woning jarenlang is gedoogd voor de mantelzorg, betekent dat nog niet dat de gemeente niet handhavend mag optreden. Bovendien is de woning recentelijk gewoon aan derden verhuurd en dat is iets anders dan mantelzorg. Kortom, de bijwoning moet leeg.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Gemert e.o.