Volledig scherm
Ria Dinnissen in het buitengebied. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ria Dinnissen uit Mariahout is petitie gestart voor glasvezel-subsidie: 'Buitengebied wordt benadeeld'

LAARBEEK - Wie in het buitengebied woont, wordt  - als het gaat om de aanleg van glasvezel - benadeeld ten opzichte van inwoners van de kernen. Dat vindt Ria Dinnissen uit Mariahout en ze krijgt in veel andere plaatsen bijval. Maar Dinnissen gaat verder; zij is een handtekeningenactie op internet gestart om de gemeente Laarbeek over te halen er aan mee te betalen. 

,,Ik vind het niet eerlijk dat buitengebied-bewoners 1815 euro ineens moeten betalen, of levenslang 15 euro per maand, terwijl bewoners in de bebouwde kom gratis glasvezel hebben gekregen", stelt ze. 

Volgens de Mariahoutse laten de Europese regels toe dat een gemeente subsidie geeft voor de verglazing van het buitengebied. ,,Ik heb contact gehad met de burgemeester. Hij zei dat dat veel te moeilijk is. De gemeente kon ons wel tegemoet komen met de sleuven. Maar ik zit niet te wachten op een goedkope sleuvengraver, ik wil compensatie."  

Gemord

In Asten, Cranendonck, Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen, Someren en Son en Breugel is Mabib de belangstelling voor glasvezel aan het peilen. Als vijftig procent van de huishoudens meedoet, legt het bedrijf glasvezel aan op het platteland. Of dat gaat lukken is de vraag. Er wordt in meer plaatsen gemord over de hoogte van de eigen bijdrage en sommige politieke partijen nemen er ook geen genoegen mee. 

Dinnissen vindt het de schuld van de gemeente dat de bewoners van het buitengebied duurder uit zijn. ,,In bijvoorbeeld Bernheze, Boekel en Landerd heeft E-Fiber in de bebouwde kom én in het onrendabele buitengebied gratis glasvezel aangelegd. Hier in Laarbeek hebben ze OnsBrabantNet de krenten uit de pap laten halen: die heeft alleen de aansluitingen in de kernen gedaan. Gratis voor de inwoners." 

Quote

Ik zit niet te wachten op een goedkope sleuvengra­ver, ik wil compensa­tie.

Ria Dinnissen

Burgemeester Frank van de Meijden zegt de frustratie te begrijpen. Als wethouder van Bergeijk heeft hij in 2010 gestreden voor honderd procent dekking, in de kernen én in het buitengebied. ,,Dat is alleen gelukt omdat we ons met meerdere Kempengemeentes hebben verenigd."

Juridisch getouwtrek

Staatssteun voor een commercieel bedrijf is binnen de EU-regelgeving verboden. Wil een gemeente subsidie geven voor verglazing van het buitengebied, dan is dat in uitzonderlijke gevallen toegestaan. ,,Dat wordt juridisch getouwtrek. Het is praktisch onmogelijk om daarvoor in aanmerking te komen", stelt Van der Meijden. Een aanvraag gaat altijd gepaard met een open inschrijving. ,,De bekabelaars staan echt niet in de rij. We hebben ons verenigd met zeven gemeenten en eindelijk een bedrijf gevonden dat het buitengebied wil verglazen." Ze hebben wel de legeskosten flink verlaagd. 

De Europese Commissie heeft een subsidieregeling voor de aanleg van wifi-hotspots. Dat is volgens Van der Meijden ook geen oplossing voor het buitengebied. Over een maand wordt duidelijk of de vijftig procent deelname is behaald.  

Teken hier de petitie voor glasvezel in buitengebieden

Volledig scherm
Ria Dinnissen. © vdm
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement