Volledig scherm
© FotoMeulenhof

'Slachtoffers' en hulpverleners oefenen op Laarbeekse school

BEEK EN DONK - Met bebloed gezicht en rode vlekken op haar trui zit ze op de grond, haar rug tegen de glazen wand  van het klaslokaal. Om haar heen hurkende hulpverleners, die uit proberen te vissen wat er scheelt. Een gebroken kaak, concluderen ze. Gevochten met de vrouw in het andere lokaal, die kreunt van de pijn na een flinke trap in haar buik. 

In het Commanderij College in Beek en Donk is maandagavond een gezamenlijke oefening gehouden van de drie Laarbeekse EHBO-verenigingen. Met nep-slachtoffers die bebloed of verbrand waren, bijna stierven aan hartfalen of pinda-allergie of die een overdosis drugs hadden genomen. 

Circa vijftig EHBO'ers deden mee. Gezien de fors afnemende belangstelling is dat niet heel slecht. De clubs hebben te kampen met vergrijzing. In drie jaar tijd is het ledenaantal in Laarbeek meer dan gehalveerd.

Tijd
Aarle-Rixtel is met achttien leden de kleinste club. "Sinds de verplichte BHV-opleidingen (bedrijfshulpverlening, red.) is het gestaag teruggelopen", verklaart voorzitter Court van Heijst. Vrijwillige EHBO'ers aan evenementen leveren gaat niet meer. "De dorpsfeesten en Sinterklaas doen we nog wel. Bij de meer commerciële activiteiten moeten ze maar betaalde krachten inhuren", vindt Van Heijst.  EHBO'er zijn kost ook veel tijd. "Om je certificaat geldig te houden ben je iedere twee jaar 32 uur kwijt." 

De vereniging in Lieshout/Mariahout heeft 45 - voornamelijk oudere - leden. Plus dertig van de kinder-EHBO. Bestuurslid Dinie van Geffen: "We geven ook lessen op school." Die kinderen worden automatisch lid, maar haken na een jaar weer af.

Jongeren
In Beek en Donk hebben ze vijftig leden van álle leeftijden, verzekert voorzitter Elsina Koot. "De laatste jaren zijn er jongeren bijgekomen." Zes of zeven zelfs onder de 30, schat ze. "Die hadden EHBO nodig voor een andere opleiding en zijn toen blijven hangen." 

Bas van Esch (27) is er zo een. Hij heeft de oefening in het Commanderij mee georganiseerd. "Ik ben vijf jaar lid. Als zwemleider bij de zwemvereniging moet ik een EHBO-certificaat hebben én bijhouden."   

Volledig scherm
© FotoMeulenhof
Volledig scherm
© FotoMeulenhof