Volledig scherm
Laatste Wim Beeren Jazzclub in zaal Van Bracht in Aarle-Rixtel © FotoMeulenhof

Slotconcert Wim Beeren Jazz Society in Aarle-Rixtel: 'Geen interessant gedoe met witte wijntjes, maar pure muziek'

AARLE-RIXTEL - 'Little North Sea Jazz', zo wordt de reeks maandconcerten van Wim Beeren Jazz Society in Aarle-Rixtel ook wel genoemd. Woensdag was het de laatste keer. Tot grote spijt van veel jazzliefhebbers. 

,,Waar moeten we nu naartoe voor goede jazz?" verwoordt Giel Jacobs, bezoeker van het eerste uur. ,,Ik heb in zaal Van Bracht de jazz opnieuw ontdekt, samen met mijn vrouw. Nu moeten we het helaas verderop gaan zoeken. Maar wat een mooie concerten hebben we meegemaakt. Het zijn wereldsterren die hier optreden. Onlangs nog Eric Vloeimans. Prachtig!"

Na negen jaar komt er een einde aan de maandelijkse jazzconcerten in zaal Van Bracht. ,,Hooguit organiseren we nog incidenteel een concert" zegt Jos Beeren, de motor achter de jazzclub. ,,We stellen veel mensen teleur, maar dit is het juiste moment om te stoppen. Het jazzpubliek vergrijst, gezondheidsredenen en andere prioriteiten spelen parten. Dat geldt ook voor de andere twee bestuursleden, Hans Verhoeven en Carel Martin. Het is goed geweest zo."

Verjongen
Waarom dan niet verjongen en de sleutel overdragen? Beeren: ,,De jeugd is bezig met andere zaken, toont geen belangstelling. Bovendien ontberen zij de kennis en het netwerk."

Op het podium maakt Fay Claassen & Band er een feestje van voor een volle zaal. 
Adriaan Kragten (foto) uit Sint-Oedenrode geniet. ,,Ik kwam hier al toen Wim Beeren, broer van Jos, begon met dixieland en jamsessies in de kleine ruimte vooraan in het café."

Maurice Vermaes (foto) uit Helmond: ,,Steely Dan Tribute, saxofonist Scott Hamilton, de superjazz van Bruut, te gek, dat waren absolute hoogtepunten. De concerten hier zijn luistermuziek voor de ware liefhebber. Geen interessant gedoe met witte wijntjes, maar pure muziek. En ook optredens uit de regio. Alle lof voor Wim Beeren Jazz Society. "

Vermaes denkt wel te weten waarom zulke goede artiesten naar de regio komen: ,,Het kent al een lange geschiedenis. Vroeger had je in Beek en Donk Pauwkes Jazz Corner. Daar kwamen al grote jazzartiesten. Pauwkes kon makkelijk wedijveren met jazzclubs in het Westen. Die mensen daar op de eerste rijen zijn allemaal dertigers uit die tijd, met een waar hart voor jazz. Zie ze eens genieten."

Vergrijzing mag dan een dingetje zijn, er zijn toch ook jonge mensen die de jazzclub weten te vinden. Zoals Hannah de Ruyter (foto). ,,Ik maak zelf muziek. De optredens hier zijn fantastisch, toegankelijk en goedkoop. En dat met zo'n wereldartiesten. Ik heb hier gewoon een keileuke avond."

Het slotwoord is aan Jos Beeren. ,, Houd de website in de gaten voor mogelijke concerten. We blijven nog even in de lucht." 

Volledig scherm
Bezoekers van Wim Beeren Jazz Society. vlnr Eva Goeke, Geri Marinussen, Giel Jacobs, Hannah de Ruyter © Rob Mientjes
Volledig scherm
Maurice en Mabel Vermaes voor zaal Van Bracht. Even buiten bijkomen van de warmte in de zaal tijdens de pauze van concert Fay Claassen & Band. © Rob Mientjes
Volledig scherm
Adriaan Kragten tijdens concert Fay Claassen & Band. © Rob Mientjes