Volledig scherm
Pim Schnitker en Ellen van Eijzeren uit Lieshout op wereldfietsreis. © Schnitker/Van Eijzeren

Stel uit Lieshout op fietsreis: Nog anderhalf jaar te gaan naar Alaska

LIESHOUT - Ze zijn precies een jaar aan het fietsen en hebben nog een jaar en zeven maanden te gaan. Pim Schnitker (35) en Ellen van Eijzeren (34) uit Lieshout zijn in december 2016 op het zuidelijkste puntje van Argentinië begonnen, met Noord Alaska als einddoel. De kerstdagen brengen ze in de Dominicaanse Republiek door, halverwege de twee continenten. ,,Mijn vader woont daar sinds kort”, aldus Ellen van Eijzeren, die het woord doet.

,,Pim wist na een ontmoeting met een fietser op de Noordkaap dat hij in zijn leven een fietsreis wilde maken. Ik wist dat ik een wereldreis wilde maken, maar dacht niet gelijk aan een fiets.” Het werd een combinatie: een lange fietsreis. De voorbereiding bestond niet alleen uit ontelbare uren struinen op internet, een studie Spaans en goede fietsen kopen, maar ook fietsbenen testen. ,,Onze eerste lange fietsreis ging van Lieshout naar Saint Maries de la Mer, vijftienhonderd kilometer richting Middellandse Zee.” Ook fietsen ze van Boedapest via Roemenië terug naar huis en om de bergbenen te testen in het Atlasgebergte in Marokko.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© Schnitker/Van Eijzeren

,,Er is geen beter reistempo dan het fietstempo en het is een ontwapenende manier van reizen. In afgelegen bergdorpjes worden we bij mensen thuis uitgenodigd en delen we de maaltijd. We slapen in scholen en bij de lokale brandweer. Daarnaast komen we midden in de natuur. We hebben diverse malen het Andes gebergte overgestoken en geloof me, dan voel je ook echt dat je een berg aan het bedwingen bent. De ijle lucht, de spieren in je benen. Elke trap is een uiting van wilskracht, wat de ervaring intenser maakt.” 

Het duo deelt op een blog op internet de vele bijzondere ervaringen. ,,Een voorbeeld is de tocht naar een lodge midden in de jungle van Bolivia waarvoor we vijf rivieren moesten doorwaden. We werden er met verbazing ontvangen omdat de plek eigenlijk alleen te bereiken is met een ‘4 x 4 jeep’. Of wakker worden op vierduizend meter hoogte in je tentje en omringd zijn door de waanzinnigste bergmassieven in Argentinië. In onze blog vertellen we regelmatig over al deze bijzondere ervaringen”.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Ellen van Eijzeren. © Schnitker/Van Eijzeren

Het is natuurlijk niet alleen maar positief wat ze meemaken. ,,Er zijn zo veel situaties waarin je even denkt ‘Shit hoe moeten we dit nu oplossen’. Of het nu gaat om technische mankementen, afmattende dagen of tegen het donker eindigen in the middle of nowhere waar het niet veilig is om je tentje op te zetten in de natuur. Op dat moment voelt het negatief en toch komt het echt altijd goed. Zo fietsten we bijvoorbeeld door de Atacama woestijn. We zetten ons tentje op bij het enige heuveltje dat we konden vinden. De volgende ochtend werden we overvallen door een immense zandstorm. De tentharingen vlogen uit de grond. Met grote moeite kwamen we terug bij de weg en de eerste vrachtwagen stopte direct en nam ons mee. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Pim Schnitker. © Schnitker/Van Eijzeren

Na de kerst vliegen ze naar Panama, om vanaf daar de fietsreis door Centraal Amerika te vervolgen. ,,Nu we Zuid-Amerika hebben afgerond is er gelukkig het vooruitzicht op nog zo’n anderhalf jaar meer reizen. Van Panama naar Mexico en aansluitend Noord-Amerika, tot en met Alaska. In verband met de seizoenen verwachten we daar rond juli 2019 aan te komen."

Schnitker was anesthesie verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Van Eijzeren trainer/coach bij loopbaan- en outplacementbureau Thaeles in Eindhoven. ,,We zijn beiden enorm gepassioneerd in ons vak en dat we daar beiden in verder willen is een gegeven, maar we zijn simpelweg hier nu in deze reis. Er is nog een jaar en zeven maanden te gaan. We zijn zelf ook erg benieuwd hoe alles er tegen die tijd uitziet voor ons. We zitten vol ideeën om onze ervaringen in de praktijk te gaan brengen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement