Volledig scherm
Marc Min en zijn vrouw Bianca. © René Manders/fotomeulenhof

Van crimineel en drugsverslaafd straatschoffie naar alom gerespecteerd jongerenwerker in Laarbeek

HELMOND - Zonder opleiding maar mét een berg levenservaring begon Helmonder Marc Min (49) twintig jaar geleden als jongerenwerker in Laarbeek. Zijn 'recht voor z'n raap-aanpak' wordt nu alom geroemd.

Van crimineel en drugsverslaafd straatschoffie naar alom gerespecteerd jongerenwerker. Het zou zomaar de ondertitel kunnen zijn van de nog te verschijnen biografie van Min. Zijn onorthodoxe aanpak van probleemjongeren was aanvankelijk omstreden, maar dwingt inmiddels door bewezen resultaten respect af. Na twintig jaar houdt Min het nu voor gezien. Tenminste, als 'uitvoerend' jongerenwerker. "De ruwe diamanten, die wil ik nu vooruit helpen."

Contact maken
Hij was er vorige week met tegenzin, op de zogenoemde Sociale Top in het Eindhovense Klokgebouw. Een ambtenaar van de gemeente Eindhoven die hij 'heel hoog heeft zitten' haalde hem over te komen. Honderden 'hotemetoten' uit de welzijnssector spraken daar - in het bijzijn van gasten als minister Plasterk en staatssecretaris Van Rijn - over 'oplossingen in het sociale domein'.

"Ik heb het al zo vaak meegemaakt, dat soort bijeenkomsten. Allemaal moeilijke woorden van mensen die volgens protocollen en methodieken werken en dagen achtereen slap gaan zitten zeveren, práten over de problemen van anderen. Terwijl het eigenlijk zo simpel is: contact maken mét die mensen. Gewoon erop af, het gesprek aangaan. Maar ja, als dat niet in je dna zit, doe je dat niet zomaar."

Na een tumultueus verlopen jeugd - hij was tussen zijn 15e en 25e verslaafd aan onder meer heroïne - en een korte carrière als marktkoopman begon Min twintig jaar geleden als jongerenwerker in de toen net ontstane gemeente Laarbeek. Zonder dat hij een diploma of relevante werkervaring had gaf de toenmalige Stichting Welzijn Laarbeek hem het voordeel van de twijfel. "Ik begon gewoon, al keek men natuurlijk wel raar op. Want regels, daar geef ik geen fuck om. Nog steeds niet. Ik heb tot op de dag van vandaag niet één rapportage ingevuld. Want de tijd die ik daar aan kwijt ben, steek ik liever in de jongeren zelf."

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.