Volledig scherm
Dineke Minten in actie. © Christel Kramer

Vette tricks en dynamische moves door ex-Lieshoutse paaldanskampioene

'Supervet', oordeelde Dineke Minten vier jaar geleden na haar eerste proefles paaldansen. Afgelopen weekend won de oud-inwoonster van Lieshout het NK Paalsport. Met haar puntenaantal schaart ze zich onder de acht beste paaldanseressen ter wereld.

,,Paaldansen is voor mij de sport waarin ik mij het meest kan uiten", vertelt Dineke Minten. ,,Je kunt ontzettend vette 'tricks' doen. En dat met alleen een paal en je eigen lichaamsgewicht." 

Quote

Waar anderen vroeger kapster of zuster wilden worden, wilde ik in het circus werken.

Dineke Minten

Dat de 28-jarige Minten zich aan de paal goed kan uiten bewees ze afgelopen zondag. De voormalige inwoonster van Lieshout kroonde zich tot Nederlands kampioen paalsport. Terwijl ze pas op haar 24e begon, vertelt ze. Na een proefles was ze direct verkocht. ,,Ik vond het supervet. Waar anderen vroeger kapster of zuster wilden worden, wilde ik in het circus werken. Paaldansen heeft wel wat weg van een circusact. Het lijkt bijna onmenselijk."

Bovendien leerde die eerste kennismaking dat Minten, opgeleid als sportdocent, aanleg had. ,,Dus ben ik er iets mee gaan doen", vervolgt ze. ,,Ik wilde meer dan alleen lesgeven. Ik wilde zelf ook iets bereiken."

Dynamisch

Ze noemt paaldansen een combinatie van kracht, lenigheid en een 'flow die je moet hebben in dynamische moves'. Een sport ook die de laatste jaren enorm is geprofessionaliseerd. Minten: ,,Net als bij turnen krijg je een heel boekwerk met regels waaraan je je moet houden. En je moet allerlei moves met een bepaalde ranking in je act stoppen." 

Vorig jaar werd Minten, die Lieshout vanwege betere trainingsfaciliteiten verruilde voor Amsterdam, vierde op het NK Paalsport. Dit jaar legde ze de lat hoger. Ze verbeterde haar zwakke punten en zette haar werk en sociale leven deels opzij. En dat betaalde zich uit, vertelt ze trots: ,,Ik wist meteen dat ik het zo goed als foutloos had gedaan." Dat leverde niet alleen de titel op: met haar score mag ze zich tot de beste acht paaldanseressen ter wereld rekenen.

Gek genoeg kostte alle arbeid Minten ook een nationale titel. In 2017 werd ze Nederlands kampioen calisthenics. ,,Turnen in een urban omgeving", legt ze uit. ,,Dit jaar werd ik tweede omdat mijn focus bij het paaldansen lag."

WK-nominaties

Het betekent wel dat ze twee WK-nominaties op zak heeft. In juli wacht het wereldkampioenschap paalsport in Spanje. Begin augustus mag Minten naar Moskou voor de mondiale kampioenschappen calisthenics.

,,Ik ben nog op zoek naar sponsors", besluit ze. ,,Want door al het trainen schoot het lesgeven er deels bij in."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement