Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vier ton voor 'medicijnfilter' waterzuivering Aarle-Rixtel

AARLE-RIXTEL - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steekt 400.000 euro in een vernieuwende zuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel. Die moet landelijk als eerste project gaan dienen om meer medicijnresten uit het afvalwater te kunnen zuiveren.

Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) maandag bekend. Het kabinet heeft in totaal 30 miljoen gereserveerd om te zorgen dat er minder medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen. Door het toenemende medicijngebruik - denk aan de vergrijzing - stijgt ook de hoeveelheid farmaceutische stoffen in het water al jaren. Want als iemand die medicijnen gebruikt naar het toilet moet, blijft een deel van de onafbreekbare stoffen via de ontlasting achter in het rioolwater. Die stoffen worden er nu vaak bij de zuivering niet uitgehaald. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van de water; ook krijgen vissen ongewenst hormonen binnen die niet voor hen bedoeld zijn.

Nieuwe techniek

Waterschap Aa en Maas gaat in Aarle-Rixtel met onder meer het rijksgeld proberen om via een nieuwe techniek tachtig procent van de medicijnresten uit het water te filteren. Dat gebeurt door middel van ultraviolet licht en waterstofperoxide. Voor deze locatie heeft het ministerie onder meer gekozen omdat het water van de Aa naar de Maas stroomt, en die rivier ook als drinkwaterbron wordt gebruikt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement