Volledig scherm

Vijftig banen extra bij Bavaria

LIESHOUT - Door onder andere fusies met andere brouwerijen is Bavaria wereldwijd flink aan het groeien. Dat leidt nu ook tot extra banen dichtbij huis. Dit jaar maar liefst vijftig.

Het gaat daarbij gaat om mannen en vrouwen aan de lopende band, die de machines bedienen. Op die afdeling werken nu ongeveer 500 mensen. Ook op andere plekken binnen het bedrijf is dit jaar extra personeel nodig en er komen op de buitenlandse locaties banen bij. „In Nederland hebben we het dit jaar in totaal over ongeveer honderd banen”, schat Marcel Voets, directeur personeelszaken bij Bavaria.

Het past allemaal perfect in het doel van Bavaria om in vijf jaar tijd de omzet te verdubbelen: van 500 miljoen in 2015 naar een miljard euro in 2020. Op de nieuwste cijfers over hoeveel de omzet is gestegen afgelopen jaar, moeten we nog even wachten. „Maar we zijn na het eerste jaar op de goede weg”, verklapt Voets.

De vraag naar Bavaria-bieren groeit, dus er moet meer worden geproduceerd. Daarvoor hoeven er geen extra ketels en machines te komen, ze moeten alleen meer uren maken. En daar is weer meer mankracht voor nodig zodat er met vier in plaats van drie ploegen kan worden gewerkt. Ook de diensten gaan op de schop.

Dat betekent voor huidige werknemers dat ze zes dagen achter elkaar werken en daarna drie dagen vrij zij. Ook moeten ze geregeld in het weekend aan de bak. En dat zorgt voor de nodige onrust. Voets knikt: „Bij elke verandering krijg je weerstand. Maar er zijn ook voordelen. Want ze hebben in feite een langer weekend, ook wisselen ze minder vaak van ochtend- naar nachtdienst.” Bavaria gaat nog met vakbond CNV Vakmensen rond de tafel om alle plooien glad te strijken.

Gemert e.o.