Volledig scherm
Deelnemer aan het beeldhouwsymposium Nasr Azahrmehr biedt zondag 17 september burgemeester Elly Blanksma en de stad Helmond een kunstwerk aan. © -

Weekend vol kunst en cultuur in Laarbeek

LAARBEEK - Cultuurverenigingen uit de gehele gemeente presenteren zich komend weekend tijdens de eerste UIT Markt Laarbeek. Die wordt op zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur gehouden in het Dorpshuis in Lieshout.  Toevallig tijdens het eerste weekend van de Kunstroute Laarbeek, en dus is de markt daar ook onderdeel van.  

De UIT Markt is een initiatief van de stichting Vierbinden, die onder meer de dorpshuizen in Laarbeek beheert. ,,Dat het in Lieshout wordt gehouden komt omdat die als enige een theaterzaal heeft", zegt beheerder van het Dorpshuis Joost van Wijk. 

Alle verenigingen die iets met cultuur te maken hebben zijn aangeschreven en twintig doen er mee. Niet alle clubs komen op het podium. In de grote zaal worden ook informatiestands ingericht waar verenigingen zich presenteren. Het doel van de UIT Markt is leden werven.

Toneel, muziek en dans

Er zijn zaterdag de hele dag uitvoeringen van toneel, muziek en dans. Zo werkt de toneelvereniging samen met de bibliotheek, is er een demonstratie vendelzwaaien en kan het publiek luisteren naar harmonieën en koren uit Laarbeek. 

Het is de eerste UIT Markt, maar als het bevalt wordt het een jaarlijks evenement. ,,En dan wellicht ook in een van de andere kernen", aldus Van Wijk. 

Het is min of meer toeval dat het evenement samenvalt met de Kunstroute Laarbeek. Van Wijk: ,,Er wordt hier zoveel georganiseerd waar we rekening mee moesten houden, deze datum is er uitgekomen." Het blijkt goed te combineren. ,,Deelnemers van de Kunstroute staan bij ons en de Kunstroute loopt via de UIT Markt."

Iran en Syrië

Aan de Kunstroute doen dertig Laarbeekse kunstenaars mee. Zij stellen op zaterdag en zondag 16/17 en 23/24 september hun ateliers open van 11.00 tot 17.00 uur. In het 't Oude Raadhuis in Beek en Donk wordt tevens een overzichtstentoonstelling gehouden. Het thema is dit jaar Kunst in Groen, als verwijzing naar Laarbeek als groenste gemeente van Nederland.

Ter gelegenheid van de Kunstroute wordt in de ateliers van Jan van de Pol en Cees Meijer van 14 tot 24 september de zevende editie van het internationaal beeldhouwsymposium gehouden. Dit jaar komen de deelnemers uit Iran en Syrië, maar wonen ze in Nederland met een vluchtelingenstatus. De kunstenaars werken tien dagen aan hun eigen werk en tijdens de Kunstroute Laarbeek wordt dat geëxposeerd. Ook tussendoor zijn bezoekers welkom. Op zondag 17 september is het van 13 tot 17 uur Syrische en Iraanse ‘culturele middag' op de locatie van Jan van de Pol.

De route is te downloaden vanaf de site www.kunstroutelaarbeek.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Gemert e.o.