Volledig scherm
Verkiezingsbord aan de Koppelstraat. © Rene Manders

Weinig meningsverschil in verkiezingsdebat Laarbeek

BEEK EN DONK - Als de opdracht 'zoek de tien verschillen' was geweest, dan was de avond mislukt. Het verkiezingsdebat tussen de zes politieke partijen in Laarbeek dinsdagavond, maakte duidelijk dat ze het vooral eens zijn met elkaar. Of dat erg is, is nog maar de vraag. Ze zullen het na de verkiezingen toch samen moeten doen.

Aan de hand van thema's werden beurtelings twee of drie lijsttrekkers tegenover elkaar gezet om hun zegje te doen. Zoals Bowen Straatman (PNL) en Greet Buter (PvdA) over bereikbaarheid. De verkeersproblematiek bij de Beekse brug? Die gaat opgelost worden, beloofden ze allebei. 

Het publiek mocht zich met het debat bemoeien door vragen te stellen en daar werd gretig gebruik van gemaakt. ,,Ik hoor hier veel over auto's, maar hoe zit het met de fiets?", wilde de jongste aanwezige weten. Volgens Straatman moet er worden geïnvesteerd in goede fietspaden, Buter wil fietsroutes voorrang geven boven boven autoverkeer. 

Opvoeding 

Bij het thema zorg en welzijn kwamen Tonny Meulensteen (CDA) en Frans Biemans (Democratisch Laarbeek) tegenover elkaar te staan. Wat ze gaan doen om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan, wilde een vraagsteller weten. ,,De opvoeding van de jeugd begint thuis", stelde Meulensteen. Dat vond Biemans. Maar als je signalen krijgt dat het fout gaat moet je iets doen. ,,Ik zal niet uit de school klappen, maar daar heb ik plannen voor", beloofde hij tot hilariteit van de zaal.

Joan Briels (De Werkgroep) en Monica Slaats (ABL) voerden het debat over leefbaarheid in de kernen. Een ondernemer in het publiek wist te melden dat Laarbeek veel te veel winkeloppervlak heeft en dat de middenstand daarvan te lijden heeft. ,,Hoe pakken jullie dat aan?" Beide lijsttrekkers stelden dat de politiek dit niet alleen kan. Volgens Slaats moeten ondernemers en de gemeente hierin samenwerken, Briels betrekt daar ook de buurgemeente nog bij. 

Weggooien

Bij het onderwerp openbare verlichting (thema veiligheid) werd een verschilpunt gevonden. De huidige coalitie heeft besloten alle straatlantaarns te vervangen door energiezuinige led-lampen. Iets wat PNL niet ziet zitten. ,,Wij zijn niet voor het weggooien van goede straatlantaarns", aldus Straatman. Volgens Briels is dat onzin. ,,Een oude koelkast die nog goed is, moet je ook wegdoen. Beter voor je portemonnee en veel beter voor het milieu."

Dat hondenpoep een belangrijk item is in Laarbeek, bleek wel uit de reactie van een man uit het publiek. Zo snel mogelijk de slechte tl-lampen  vervangen door fel led-licht. ,,Je ziet nu de hondenpoep niet liggen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement