Volledig scherm
'Ik heb deze mancave in twee weken gebouwd.' © FotoMeulenhof

Veldhovenaar gaf mancave Amerikaans tintje

Mijn MancaveVELDHOVEN - Jan van den Biggelaar (57) uit Veldhoven gaf aan zijn mancave een Amerikaans 60's-tintje, compleet met jukebox, Elvis-pop en Harley-Davidson.

Garage, klushok, fitnessruimte en zelfs cateringbedrijf: de ruimte in de achtertuin is door de jaren heen al voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Nu is deze plek de mancave van Jan. Inclusief bar, jukebox, keukentje, koeling - nog uit de cateringperiode - en toilet. Bij binnenkomst springt een levensgrote print van de Amerikaanse Route 66 op de garagedeur in het oog. ,,Net alsof je op de weg staat, hé?", zegt Jan. Voor de 'autoweg' staat een Harley-Davidson tentoongesteld. ,,Dat is mijn passie, net als Zündapp", zegt Jan, wijzend naar een vitrinekast met miniatuur-Harley's en Zündappjes. Onder de zelfgebouwde houten bar prijken lasergeprinte logo's van de merken, verlicht met led-strips. Zwart-witfoto's aan de muur van Marilyn Monroe en neonverlichting van het Amerikaanse biermerk Budweiser geven de plek een nostalgische sfeer. In de mancave zijn ook allerhande items van varkens te ontdekken. Een verwijzing naar Jans achternaam: Van den Biggelaar.

Pronkstuk 

Jans pronkstuk is een jukebox, waarin veel plaatjes van Buddy Holly en Elvis Presley. ,,Ik wilde er een mancave van maken in de Amerikaanse stijl van de sixties, omdat ik zelf van die tijd ben." Jan bouwde 'm in slechts twee weken. ,,Als ik iets in mijn hoofd heb, moet het meteen. Zo ben ik: niet lullen maar poetsen." Hij opent de jukebox. ,, Je ruikt nog die geur van vroeger, dat muffe. Veel mensen vinden dit ouwe meuk, maar ik vind het echt mooi.'' Verderop staat een Elvis-pop in legeroutfit. ,,Da's een originele, ook een collectors item."

De mancave blijkt ook een verzamelplek van herinneringen. Zo prijken in de vitrinekast foto's van een jonge Jan, uit zijn tijd als bodybuilder. ,,Ik bereid me momenteel voor om op mijn 58ste jaar weer mee te doen aan een wedstrijd." Hij toont een sigarettendoosje dat hij cadeau kreeg van zijn vader en voorwerpen die ooit van hem waren, zoals legerinsignes en manchetknopen.

Bar meal

Een in het klein nagebouwde 'garage' met rode auto, gereedschap, benzineslang én posters op de grond trekt ook aandacht. ,,Die heeft mijn zoon vroeger gemaakt." De fles Martini achter de bar is een eerbetoon aan zijn overleden zwager Martin. ,,Hij dronk dat altijd.'' Jan brengt na het avondeten vaak tijd door in zijn mancave. ,,Dan drink ik hier een bakske koffie." Hij heeft er al menig feestje gevierd: van carnaval tot zijn 50ste verjaardag. Ook de kinderen geven er verjaardagsfeestjes. Met het bijbehorende keukentje is een hapje zo gemaakt. Soms organiseert Jan voor vrienden een bar meal, waarbij iedereen een bordje eten kan pakken. ,,Mensen vragen weleens waarom ik deze ruimte niet verhuur voor feestjes, maar dat wil ik echt niet. Deze plek is onvervangbaar."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Van mest een waardevolle grondstof maken is een illusie bij het aanpakken van het mestprobleem

Van mest een waardevolle grondstof maken is een illusie bij het aanpakken van het mestprobleem

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
1424 stemmen