Tijdens de Klompenkeuring vrijdag in Sint-Oedenrode werd de Klompenbeleefroute gepresenteerd.
Volledig scherm
Tijdens de Klompenkeuring vrijdag in Sint-Oedenrode werd de Klompenbeleefroute gepresenteerd. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Alle ballen op de klomp in Het Groene Woud

SINT-OEDENRODE - Ondernemers in het gebied van Het Groene Woud - de driehoek tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch - kunnen participeren in de Brabantse Klompenbeleefroute.

Vanwege de rijke geschiedenis van klompenmakers en het snelgroeiende populierenlandschap vormt Het Groene Woud een ideaal gebied voor een dergelijke route. Die werd vrijdag in De Gasthuishoeve gepresenteerd aan organisaties en ondernemers. Voor hen biedt de beleefroute economisch veel kansen. Klompen zijn een typisch Nederlands icoon met grote aantrekkingskracht op buitenlandse toeristen. Zij geven naar verwachting de lokale economie een grote stimulans.

Mandy Kelly, beleidsmedewerker op het gebied van recreatie en toerisme bij de gemeente Best, is nauw betrokken bij de beleefroute. ,,We zijn gestart met een basisroute en hopen dat ondernemers vandaag aanhaken”, vertelt zij. In de Klompenroute worden bestaande en nieuwe klompenactiviteiten aan elkaar gekoppeld. Wandelaars en fietsers kunnen de route volgen via bewegwijzering, informatiepanelen en een app, die onderweg ook historische klompengebouwen aangeeft. Er worden boerenterrassen aan de route opgezet.

De Brabantse Klompenbeleefroute is een idee van streeknetwerk Het Groene Woud. René Westerlaken, een van de drie initiatiefnemers: ,,We proberen de route aan te leggen langs ondernemers die willen participeren. De route is dus een prikkel van meerdere kanten.”

Niet alleen klompen moeten de economie in Het Groene Woud aanzwengelen. ,,Het hout van de aanwezige populieren is voor veel meer doeleinden te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan meubels, vloeren en slaapkamerwanden.”

De route kan zelf samengesteld worden tussen 5 en 25 kilometer. De gemeente Best is bestuurlijk kartrekker van het project. Er komt nog een stichting Klompenbeleefroute voor Het Groene Woud. Aan de Sint-Oedenrodeseweg in Best ligt al een klompenroute. Deze wandelroute De Vleut is een pilot voor de nieuwe route.