Een kijkje in Bakje T.
Volledig scherm
Een kijkje in Bakje T. © Jean Pierre Reijnen

Bakje T biedt dagtaak in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Met de opening van Bakje T aan de Hertog Hendrikstraat in Sint-Oedenrode bieden vier leraressen uit speciaal voortgezet onderwijs HUB in Veghel een dagtaak aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee is Sint-Oedenrode een speciaalwinkel rijker.

De deurbel klingelt, schappen vol groene theeblikken verraden een grote sortering en de ronde proeftafel nodigt uit. Miranda Koolen en Carolien Bouwmans runnen met twee collega’s en hulp van medewerkster Lieke de Louw (24) de thee- en chocoladewinkel. ,,Wij werken dagelijks met leerlingen die speciale onderwijsbehoeften hebben en zagen dat er weinig verschillende mogelijkheden tot dagbesteding zijn. Vaak werken deze mensen bij een zorgboerderij of lunchcafé. Een winkel en zeker een theewinkel vraagt van hen weer nieuwe uitdagingen”, weet Miranda. ,,Wij kennen de doelgroep en hun behoeften, we weten wat kunnen verwachten. Lieke heeft een lichte verstandelijke beperking, maar bedient de klanten, vult theezakjes en doet de kassa. We kunnen hier vier tot vijf mensen plaatsen en hen taken geven die hen passen.” 

Eikels

Lieke wijst op de theekopjes, mokken, schaaltjes en blikjes. Een van haar taken is chocola inpakken. ,,We hebben herfstchocola in maisvorm, pompoen en eikels.”

Volgens Miranda is er veel vraag naar thee, ook naar biologische en kruidenthee. Ze opent een blik herfstthee waaruit een pittige najaarslucht zweeft. ,,,,Deze grove theeën zijn allemaal kwaliteitssoorten die de meeste supermarkten niet verkopen. Hoe we op het idee kwamen? Een snoepwinkel in Aarle-Rixtel die op dezelfde manier gerund wordt, inspireerde ons. We twijfelden om een snoepwinkel op te zetten omdat Jamin stopte. Uiteindelijk kozen we voor de combinatie thee, chocola en verrassingspakketjes.”

En Lieke? ,,Ik ben niet van plan om hier nog weg te gaan.”