Volledig scherm
Bloemenzaak Trendsetters Styling aan de Noordkade in Veghel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Centrum opnieuw in verzet tegen bloemenzaak Noordkade

VEGHEL - Opnieuw hebben de verenigde centrumondernemers en de vereniging van vastgoedeigenaren in Veghel de aanval geopend op de detailhandel op de Noordkade. Donderdagmiddag stonden zij voor de tweede keer gezamenlijk voor de rechter in Den Bosch. Zij vinden dat de gemeente Meierijstad onterecht besloten heeft de dwangsom aan de nieuwe bloemenzaak Trendsetters in te trekken.  

,,We zitten hier niet om de ondernemer te pakken, om Trendsetters schade te berokkenen'', benadrukt advocaat M. van de Sande namens de Verenigde Eigenaren Centrum Veghel en de Ondernemersvereniging Centrum Veghel. ,,Het gaat om in de basis het algemeen belang: zijn er detailhandelsactiviteiten op de Noordkade toegestaan, wat mag wel en wat mag niet. Er moet snel duidelijkheid komen. Wij zijn van mening dat een bloemenwinkel niet past binnen de omgevingsvergunning, ook niet als die workshops geeft en bloemenwijn verkoopt.''

Afspraak is dat de Noordkade zich richt op kunst, cultuur en food. De detailhandel die in het nieuwe gebied aanwezig is, moet daar mee te maken hebben.  De centrumwinkeliers zien de bloemenverkoop op de Noordkade als valse concurrentie en vrezen dat de grens steeds verder verlegd wordt als op de Noordkade retail wordt toegestaan. ,,De eerste stap is een bloemenzaak. Wat komt daarna? Kleding, platen, boeken?'' Zij dwongen bij de rechter sluiting af van de bloemenwinkel. 

Omdat de grens ook voor de gemeente niet duidelijk was besloot de gemeente Meierijstad in juni dat de activiteiten aangepast moesten worden op last van een dwangsom. Bij een controle op 10 juli had Trendsetters volgens de gemeente wel aan de eisen voldaan: de bloemenzaak verzorgt naast de verkoop van bloemen bijvoorbeeld ook workshops en verkoopt eetbare bloemen en bloemenlikeur.  De omzet van de bloemenverkoop zou slechts zes procent beslaan en dus ondergeschikt zijn aan andere activiteiten. Daarop besloot de gemeente de dwangsom in te trekken.

,,Er is op creatieve wijze om de detailhandelvraag heen gewerkt'', vinden de centrumverenigingen. 

De rechter doet  binnen twee weken uitspraak.