Volledig scherm
De familie Van der Heijden uit Schijndel bij de biggetjes, tijdens de open dag van varkenshouderij Van den Berkmortel in Sint-Oedenrode. © Vanda Van Der Kooi

'Echt zien hoe varkensbedrijf werkt' tijdens Weekend van het Varken in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Onbekend maakt onbemind. Vanuit dat idee openen varkensbedrijven in heel Nederland dit weekend de deuren voor het publiek. In Zuidoost-Brabant doet alleen het Rooise varkensbedrijf Van den Berkmortel mee aan het Weekend van het Varken. 

,,Mensen lezen van alles over de varkensbranche, zonder te weten hoe het er echt aan toe gaat", zegt Doreen van den Berkmortel. ,,Ik vind het heel belangrijk ze de kans te geven om met eigen ogen te zien hoe wij werken. We doen al voor de achtste keer mee, en er komen elke keer honderden mensen." Afgezien van een aantal varkenshouders met zichtstallen, die het hele jaar te bezoeken zijn, zijn ze het enige bedrijf dat meedoet in de regio. Waarom eigenlijk? Van den Berkmortel antwoordt met een wedervraag: ,,Weet je hoeveel  werk dit weekend ons kost? We steken er heel veel tijd in, en we kunnen dit alleen doen dankzij de hulp van zo'n 60 vrijwilligers."

Nu trekt de familie Van den Berkmortel ook wel alles uit de kast om een goede open dag neer te zetten. Tot zondagavond 18.00 is er een uitgebreid programma op de twee vestigingen aan de Houtsestraat 17 en 26 in Sint-Oedenrode. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de stallen en vragen stellen over het bedrijf. Tussen de twee vestigingen rijdt een huifkar, en er is een terras met live muziek. Kinderen kunnen  zich laten schminken, zelf schilderen met modder, rauzen door een boerenstormbaan, de weg zoeken in het maisdoolhof, knuffelen met biggetjes of springen op een groot springkasteel. Tijdens de open dag is ook de boerderijwinkel Puur Brabant geopend, waar het bedrijf zijn eigen vlees verkoopt.