Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Eigenaresse van afgemaakte vechthonden in Sint-Oedenrode krijgt geen schadevergoeding

DEN HAAG/SINT-OEDENRODE - De Raad van State wees deze week een schadeclaim van een eigenaresse uit Sint-Oedenrode voor twee afgemaakte vechthonden van de hand.

De Raad vindt dat de eigenaresse geen keiharde bewijzen voor de schadeclaim van 60.000 euro heeft overlegd, zo blijkt uit een definitieve uitspraak. Haar staffordshireterriër en een kruising van zo'n hond met een cane corso vielen op 10 april 2015 bij haar huis aan de Laan van Mariëndael de postbode aan. Die raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Een toegesnelde buurman liep eveneens beetwonden op. De twee vechthonden werden direct na het incident afgemaakt. 

Ook kreeg de vrouw van de gemeente een verbod op het hebben van vechthonden in huis en in de tuin. Dit verbod werd door de Raad van State in juni 2017 teruggedraaid omdat de gemeente de verkeerde procedure had gebruikt. Als gevolg hiervan wilde de vrouw een schadevergoeding.

Geestelijk welzijn

Toch wijst de Raad de schade-eis af omdat de redenen voor de claim niet deugen. Zo eiste zij 33.000 euro omdat ze niet met een van de honden heeft kunnen fokken. De schade bedraagt volgens haar twintig pups die voor 1.650 euro per stuk verkocht hadden kunnen worden. Ze eiste verder 14.000 euro schadevergoeding wegens aantasting van woongenot doordat ze een tijdje geen honden heeft mogen houden. Verder wilde ze van de gemeente 5.000 euro voor inbreuk op haar privacy en 8.000 euro voor aantasting van haar geestelijke welzijn. 

De Raad stelt allereerst dat zij geen eigenaar van de fokhond was. Verder ziet de Raad niet in dat haar woongenot is aangetast door het niet aanwezig zijn van de honden. Die zijn immers geen voorwaarde om de woning te kunnen huren. Ook ziet de Raad geen aanwijzingen dat de eigenaresse ernstig psychisch leed. ,,Evenmin is sprake van aantasting in de persoon doordat het besluit van 20 april 2015 tot ernstige psychische storingen of geestelijk letsel zou hebben geleid",  aldus de Raad in de uitspraak. Kortom, geen schade om te vergoeden. De gemeente Meierijstad kan de hand op de knip houden.