Volledig scherm
Harrie van de Laar uit Sint-Oedenrode. © Corrie Bekkers-de Vries

Harrie van de Laar uit Sint-Oedenrode: 1926-2017

SINT-OEDENRODE - Harrie van de Laar werd geraakt door het leed van blinde vrouwen en meisjes in India. Via acties, donaties en verkoop van goederen spande hij zich veertig jaar lang in om deze kansloze vrouwen een beetje licht te bieden. Hiervoor werd hij geëerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maandag overleed Harrie.

Een eenvoudig, rustig man. Dat was Harrie van de Laar uit Sint-Oedenrode. Behalve als zijn geliefde zuster Madeleine en haar blinde, soms dove Indiase pupillen, hulp nodig hadden. Dan kwam de tijger in hem boven. Hij klom in de telefoon en schreef brieven naar connecties voor geld en goederen. Zocht bijdragen voor de verstoten vrouwen die toevallig in India geboren waren tussen mensen die geloven dat blindheid een vergelding is van God. 

Bruidsschat
Met doorzettingsvermogen verzamelde Van de Laar ruim één miljoen euro voor de bouw van sanitaire voorzieningen en waterputten, financierde een kantklosproject, stuurde geld voor uitstapjes of betaalde de bruidsschat voor medewerkers. Voor de ouder wordende blinde meisjes was een oudedagsvoorziening nodig. Ook die kwam er.

Doordat Van de Laar zijn sponsors bedankte en op de hoogte hield van projectvorderingen kon hij telkens opnieuw bij hen aankloppen. Bovendien leverden de verkoop van kantkloswerk gemaakt door de blinde vrouwen en verloting van goederen op de Rooise jaarmarkt ook een mooie som op.

Zes keer bezocht Harrie van de Laar zijn beschermelingen in het zuidelijkste puntje van India. Als 84-jarige logeerde hij in een van zijn 42 gesponsorde huisjes, gebouwd na een smeekbede van zuster Madeleine toen de tsunami het dorp compleet wegvaagde.

Harrie had niets nodig voor zichzelf. Ook geen lintje. Liever een financiële bijdrage dan een ridderorde, vertelde hij de burgemeester. Want deze man leefde vanuit de overtuiging dat degene die voor zichzelf leeft, maar half leeft.

De afscheidsdienst voor Harrie van de Laar is vandaag om 14.00 uur in het crematorium in Uden, Belgenlaan 15.

Best e.o.