Volledig scherm
De Koeveringse molen in 1940, vier jaar voor deze afbrandde. © BHIC Brabants Historisch Inform

Herbouw Koeveringse molen in Sint-Oedenrode kost 7 ton

SINT- OEDENRODE - Herbouw van de Koeveringse molen gaat zeven ton kosten. De stichting hoopt op een stevige bijdrage van de gemeente Meierijstad.

De stichting Koeveringse molen rekent op circa anderhalve ton aan subsidie van Meierijstad voor de herbouw van de standerdmolen in het hart van deze gemeente. Maar daar is de stichting er nog lang niet mee, want de bouw is begroot op circa zeven ton.

Dat de wieken nog lang niet draaien, bleek deze week op een bijeenkomst over de Koeveringse molen. Voordat de bouw kan starten moet de stichting dus nog veel geld bijeen sprokkelen, maar ook is het nog wachten op een wijziging van het bestemmingsplan.

Vrijwilligers

,,We verwachten zelf zo'n drie ton op te brengen door heel veel werk zelf te doen met vrijwilligers", zegt bestuurslid Ruud van de Laar, die maandagavond bij Miss Hyacinth in Sint-Oedenrode een presentatie hield over de molenplannen.

De herbouw van de historische molen is al jaren gepland op het driedorpenpunt in Meierijstad. Van de Laar: ,,De molen stond vroeger precies op het scheidingspunt van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Uitgerekend de drie voormalige gemeenten die nu Meierijstad vormen. De molenaar had dat goed uitgekiend, want zo kreeg hij voor alle drie maalrechten."

Van de Laar is optimistisch over de kansen. ,,Ergens in 2020 hopen we te starten met de bouw. We gaan nu echt doorpakken."

Voor die tijd gaat de stichting op zoek naar sponsors en subsidies. Het is de bedoeling dat molenbouwer Wim Adriaens uit Weert het bouwproject gaat leiden.