Volledig scherm
© Bernt van der Heijden

Jeugdnatuurwacht aan de slag in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Thomas Cobben (10) en Roman Zeyst (9) zijn twee leden van Rooise Jeugdnatuurwacht ‘de Populier’. De twee gasten- samen met een 40-tal vrijwilligers, oud en jong- zijn druk in de weer met snoeischaar en handzaag om een aantal wilgentakken tot normale proporties terug te brengen en geschikt te maken om in een hekvlechtwerk te gebruiken. 

De natuurwachters adopteerden in het verleden een stuk grond aan het Diependaal in Sint Oedenrode, een paar keer per jaar worden de handen uit de mouwen gestoken om onderhoud in de Jeugd-Natuurweij te plegen. Zo ook afgelopen zaterdag. 

Kinderen en begeleiders nemen ieder een stuk voor hun rekening, er zijn broodjes en limonade. Felix van Son (12) vertelt tussen de versnaperingen door dat hij natuur gewoon leuk vindt ,,En om de natuur een handje te helpen. En Ik ben graag buiten. En ik heb een bak met 35 stekelbaarsjes thuis.’’ Een van de gidsen vertelt over de vrij zeldzame waterviolier en Pinksterbloemen die in het gebied voorkomen. Rondom Diependaal wemelt het van de vogels, zij overstemmen met hun liefdesliederen luidkeels het gekwetter van de hardwerkende jeugdnatuurwachters. Zo wordt bewezen dat, een stuk mooie natuur in de zoom van bewoond gebied, een uitermate goed samenspel, tussen mens, flora en fauna kan opleveren.

Volledig scherm
© Bernt van der Heijden