Volledig scherm
Kinderen krijgen uitleg over het Smits-orgel. © Kees Martens/fotomeulenhof

Kinderen onder de indruk van Smits-orgel in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Kinderen van de Rooise basisscholen gingen zaterdagmiddag op orgel-expeditie om daarbij een kijkje te nemen in en om het grote Smits-orgel in de Sint-Martinuskerk.

“Oh, gij nietig schepsel!” Wie als kind de grote Sint-Martinuskerk binnenwandelt zal zich vrijwel zeker zo voelen. Het geloofsgebouw met al haar bogen is groots, als het kerkorgel zich daarbij laat gelden wordt het enorm. “Trek alle registers maar open,” zegt Bert Augustus, de vaste organist van de parochie. “Dat betekent niet meer dan een hoop lawaai maken.”

Voor de ruim 40 kleine bezoekers is de trap omhoog al een avontuur. “Net of je een kasteeltoren beklimt”, klinkt het. Ondertussen lossen de kinderen (en hun ouders) de prijsvraag op. De vragen zijn best pittig, vooral voor de allerkleinsten die pas aan het lezen zijn. Gelukkig is er een uitleg van de 15-jarige Wim Bron uit Helmond. Hij bespeelt als gastorganist het manuaal (klavier), de jonge musicus erfde zijn liefde voor het orgel als instrument van zijn (groot)vader.